Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заповідник «Кам’яна Могила» - на шляху до Списку ЮНЕСКО

12 червня 2012 - 09:33

Заповідник «Кам’яна Могила» - на шляху до Списку ЮНЕСКО

У Національному історико-археологічному заповіднику “Кам'яна Могила” відбулося виїзне засідання наглядової ради під головуванням заступника голови облдержадміністрації Миколи Ярмощука та за участю представників Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури України, управління культури і туризму облдержадміністрації, керівництва Мелітопольської міської ради, науковців.

Вони розглянули актуальні питання розвитку заповідника, зокрема, щодо реконструкції будівлі музею-комплексу Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», стан підготовки матеріалів номінаційного досьє об’єкту «Археологічний комплекс «Кам’яна Могила» щодо внесення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, пріоритети розвитку заповідника на поточний рік.

У своєму виступі Микола Ярмощук наголосив, що заповідник «Кам’яна Могила» є предметом особливої уваги у справі збереження культурної спадщини. Тож обласна державна адміністрація безпосередньо опікується вирішенням його нагальних питань.

Щорічно заповідник обслуговує понад 50 тисяч відвідувачів, серед яких багато іноземців. З метою підвищення туристичної привабливості його включено до внутрішніх та міжнародних туристичних маршрутів  для відвідування учасниками та гостями Євро-2012.

- Враховуючи загальнодержавне та міжнародне значення комплексу археологічних пам'яток “Кам'яна Могила”, Міністерством культури України було ініційовано розпочати роботу щодо внесення об’єкту до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В 2011 році заповідником завершено роботу над номінаційним досьє, тож “Кам’яна Могила” може стати шостим об’єктом культурної спадщини України, включеним до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО”, – повідомила начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Ірина Конарева.

За результатами засідання прийнято  рішення про підготовку звернення до Міністерства культури України щодо виділення коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації на реконструкцію будівлі музею-комплексу “Кам’яна Могила”. Також наглядова рада пропонує провести в  2012-2013 роках у заповіднику дві науково-практичні конференції,  на яких розглянути питання номінування пам’ятки “Археологічний комплекс “Кам’яна Могила” до Списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО” із залученням українських та закордонних експертів.

 

 

Управління усправах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни