Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі хлібороби готуються до початку збиральної кампанії

13 червня 2012 - 10:50

За 10 - 15 днів запорізькі хлібороби розпочнуть кампанію зі збирання врожаю 2012 року. Напередодні цієї важливої події заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка з робочою поїздкою відвідав Приморський район, де провів регіональну семінар-нараду для аграріїв. Учасниками заходу стали голови райдержадміністрацій, начальники управлінь  агропромислового розвитку РДА, керівники господарств та наукових організацій з питань АПК. Фактично захід складався з двох частин -  практичної та теоретичної. Практична частина проходила на базі приватного сільськогосподарського підприємства "Приморський". Олександр Дудка та учасники семінару оглянули поля та з’ясували готовність техніки підприємства до збиральної кампанії. Керівник ПСП "Приморський" Микола Липченко поінформував їх про новітні технології та особливості системи землеробства, які забезпечують стабільно високі врожаї в господарстві протягом останніх п'яти років.

- Ситуація в Приморському районі - одна з кращих у регіоні. Тут у числі перших стартуватиме збиральна кампанія. За попередніми підрахунками запорізькі хлібороби в поточному році мають зібрати біля 1,5 млн. т зерна, що на 500 - 600 тис. т менше, ніж торік. Разом з тим, власні потреби області в продовольчому зерні будуть повністю забезпечені. Хлібопекарським підприємствам регіону необхідно 240 - 250 тис. т продовольчого зерна на рік, а наші аграрії планують зібрати близько 750 тис. т саме такого зерна. Тож сьогодні можна з упевненістю сказати, що у 2012-2013 році Запорізька область буде забезпечена власним зерном для виробництва хліба, - повідомив заступник голови облдержадміністрації Олександр Дудка.

Враховуючи складність ситуації, - низьку якість зерна та зниження обсягу валового збору - аграрії мають вкрай серйозно підійти до проведення збиральної кампанії, а саме дотримання строків. За інформацією Головного управління агропромислового розвитку ОДА, затримка збиральної кампанії всього на один  день приводить до втрат 300 кг зерна з гектара. Тож під час теоретичної частини семінар-наради були розглянуті питання щодо особливостей збирання ранніх зернових культур в умовах поточного року, використання новітніх технологічних рішень збирання зернових, досліджено передовий досвід отримання високих урожаїв зернових культур в умовах недостатнього зволоження.

Керівники господарств отримали можливість проконсультуватися з науковцями щодо дотримання структури посівних площ, десикації посівів, технологій підготовки  чорного пару під сівбу озимини тощо.

 

Довідково: у поточному році сільськогосподарські підприємства планують зібрати врожай ранніх зернових та зернобобових культур на площі 763 тис. га, в тому числі на 476 тис. га озимих на зерно та 287 тис. га ярих зернових

Через несприятливі погодні умови загибель посівів озимих на зерно по всіх категоріях господарств склала 160 тис. га  (26%), озимого рапсу - 27,3 тис. га (74%).

Цього року до збиральної кампанії буде залучено 2574 зернозбиральні комбайни, готовність яких нині складає 97%. Середнє навантаження на один комбайн складе 221 га.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни