Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області застосовуватимуть комплексний підхід у боротьбі з амброзією

18 червня 2012 - 13:20

В області застосовуватимуть комплексний підхід у боротьбі з амброзією

В області посилюється робота з боротьби з амброзією та іншими карантинними рослинами: використовуються механічний, агротехнічний та хімічний методи знищення рослин. Запорука успішної роботи – це одночасне застосування всіх цих методів.

Про це повідомив в.о. начальника Державної інспекції з карантину рослин по Запорізькій області Віктор Шиб під час апаратної наради облдержадміністрації, яку провів голова ОДА Олександр Пеклушенко.

- Великою проблемою в останні роки залишається знищення бур’янів і особливо карантинного бур’яну -  амброзії полинолистої в населених пунктах та комунальному господарстві великих міст. Амброзія має високу продуктивність насіння, розповсюджується з насінням культурних рослин та різними будівельними матеріалами, талими водами та  водами зливових дощів, пиловими бурями та іншими шляхами. Крім величезної шкоди для сільгоспвиробників, у період цвітіння в липні-серпні, пилок амброзії викликає серйозні алергійні захворювання у населення. Головною причиною швидкого розповсюдження амброзії є висока насіннєва продуктивність  бур’яну, відсутність системного підходу до знищення її вогнищ, порушення сівозмін, недотримання вимог агротехніки вирощування. До об’єктивних причин поширення амброзії слід віднести і питання, пов’язані з реформуванням агропромислового комплексу, зміни в земельних відносинах,  - повідомив Віктор Шиб.

За словами посадовця, Державною інспекцією з карантину рослин по Запорізькій області вживаються заходи по виявленню, локалізації та  знищенню вогнищ бур’яну. Проведена в 2011 році робота в цілому значно покращила стан міст, населених пунктів та земель у 2012 році. Минулого року амброзія полинолиста була виявлена на площі 1,338 млн.га, а станом на 1 січня 2012 року територія зараження карантинним бур’яном складала   996 тис. га, що демонструє позитивну динаміку в зменшенні заражених площ. 

На підставі щорічного моніторингу, системного обстеження земель сільськогосподарського призначення та визначення фітосанітарного стану, а також за даними райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та землекористувачів, інспекції захисту рослин, на боротьбу з амброзією щорічно має витрачатися близько 180–200 млн.грн., у дійсності ж бюджетного фінансування не вистачає як на обласному,  так і на районних рівнях, зазначив Віктор Шиб.

З метою забезпечення збалансованих та комплексних заходів боротьби з амброзією  Державною інспекцією з карантину рослин по Запорізькій області будуть застосовуватися механічний, агротехнічний та хімічний методи одночасно.

За словами заступника голови облдержадміністрації Олександра Дудки треба розпочати активну роботу на територіях області.

- Переконаний, що нам необхідно посилити співпрацю з керівниками сільськогосподарських підприємств, а також очільниками районів області. Амброзія – це бур’ян, який забирає здоров’я запоріжців та відпочиваючих, які приїжджають до Запорізького краю. І наше завдання – зробити все можливе, щоб люди, які страждають від алергії, якомога простіше пережили цей період, - підкреслив Олександр Дудка.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів