Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Пелих: «Жителі області вже зараз можуть перевірити себе в списках виборців, звернувшись до відділів ведення Державного реєстру»

19 червня 2012 - 16:48

Юрій Пелих: «Жителі області вже зараз можуть перевірити себе в списках виборців, звернувшись до відділів ведення Державного реєстру»

На цьому наголосив заступник голови – керівник апарату обласної державної адміністрації Юрій Пелих під час прес-конференції, присвяченій виборам народних депутатів України, яка проходила в прес-центрі КП «МТМ».

- Цього року Україна повертається до змішаної системи виборів: 225 народних депутатів України обираються за партійними списками, ще 225 – в одномандатних округах. Списки кандидатів можуть формувати тільки політичні партії, а не блоки політичних об’єднань, хоча раніше таке право в них було, - повідомив Юрій Пелих.

За словами посадовця, кожен виборець отримає два бюлетені для голосування: один – зі списком партій, другий – з прізвищами кандидатів, які висуваються за округом, до якого відноситься виборець. Також цього року в бюлетенях не буде графи «Не підтримую жодного кандидата (партію)».

- Дуже важливо, що згідно зі змінами, внесеними до Закону України «Про вибори народних депутатів України», збільшено прохідний бар’єр політичних партій: тепер, щоб потрапити до Верховної Ради України, необхідно набрати не менше п’яти відсотків голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. За мажоритарною ж системою перемагає той кандидат, який набирає більшу кількість голосів. Переконаний, що це добре, бо тепер «одноденним» партіям, створеним спеціально під вибори, буде складніше потрапити до парламенту. Тобто, при владі будуть тільки ті партії, які користуються авторитетом та довірою в населення. До речі, в багатьох успішних країнах прохідний бар’єр складає навіть не п’ять, а сім відсотків, - підкреслив Юрій Пелих.

Посадовець також повідомив, що змінилися строки виборчої кампанії: якщо раніше виборчий процес тривав 120 днів, то цього року – лише 90, і завершується він за 15 днів після оголошення Центральною виборчою комісією результатів виборів.

Раніше округи визначалися рішенням сесії обласної ради, зараз – постановою Центральної виборчої комісії.

- Коментуючи це нововведення, голова Запорізької обласної організації «Комітет виборців України» Роман П’ятигорець зазначив, що система, за якою визначаються округи, ніяк не зможе завадити виборчому процесу. Нам дійсно дуже важлива думка експертів, - підкреслив Юрій Пелих.

Також посадовець звернувся до журналістів з проханням поширити інформацію про те, що всі жителі Запорізької області вже зараз можуть перевірити себе у списках, звертаючись до відділів ведення Державного реєстру.

- За 20 днів до голосування відділи ведення Державного реєстру мають підготувати та передати дільничним виборчим комісіям попередні списки виборців, які, в свою чергу, повинні не пізніше ніж за 15 днів до виборів доставити кожному виборцю запрошення на його ім’я. Виборці, які не отримають у встановлені законом строки запрошення, не повинні чекати дня виборів, їм слід звернутися до дільничної виборчої комісії вже з 13-14 жовтня, - повідомив Юрій Пелих.

Тим не менше, навіть якщо виборець не знайде себе в списках у день голосування, він має право звернутися до суду, і якщо суд прийме рішення на користь позивача, він зможе скористатися своїм конституційним правом та проголосувати.

 

Довідкова інформація:

На сьогодні кількість виборців в Україні складає 36,7 млн.людей, у тому числі в Запорізькій області – 1,473 млн. виборців.

Середня кількість виборців за одним округом складає близько 160 тис., але законодавець допускає відхилення на плюс-мінус 13%, тобто, від 142 до 174 тисяч. Запорізька область поділена на дев’ять округів, чотири з них розташовані в  Запоріжжі, ще п’ять – в області.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області