Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласною владою вжито заходи для мінімізації наслідків масової загибелі риби

25 червня 2012 - 13:26

Обласною владою вжито заходи для мінімізації  наслідків масової загибелі риби

Як запобігти масовій загибелі риби та мінімізувати наслідки цього процесу,  обговорили учасники апаратної наради в облдержадміністрації.

Як повідомив  заступник директора інституту Азовського моря Костянтин Дем’яненко,  масова загибель риби фіксується майже щоліта  протягом останніх десятиріч. Головна причина цього процесу – зниження кисню у воді Азовського моря, що обумовлено природними явищами. Глобальне потепління, рясні опади призводять до зниження якості морської води, як наслідок відбувається загибель живих організмів. Лише в червні в акваторії Азовського моря тричі було зафіксовано масовий замор риби: 12 та 21 червня - в Білосарайській затоці, 22 та 23  -  в Обіточній затоці.

Задля моніторингу ситуації та ліквідації наслідків загибелі риби за ініціативи облдержадміністрації в приморських районах Запорізької області створено спеціальні комісії, до складу яких увійшли представники обласної та районної влади, фахівці санітарної служби, ветеринарної медицини, рибоохорони.

Головне завдання комісії – організація контролю за якістю води та мінімізація наслідків загибелі риби. Тричі на день члени комісії здійснюють моніторинг води Азовського моря з метою виявлення можливого зниження рівня в ній кисню. Якщо показники кисню мають тенденцію до зниження, вживаються заходи, спрямовані на меліоративний вилов риби. Тобто, створюються умови для максимального  збільшення  вилову. Зокрема,  у Бердянському районі, коли фахівці зафіксували зниження  кисню у воді, до вилову риби було залучено 17  риболовецьких суден, ще 8 суден працювали у приморських районах. Завдяки цьому в Бердянському районі під час останнього масового замору бичка вилов склав 510 тонн, у Приазовському – 108 тонн. За словами фахівців, цей захід дозволив стабілізувати ситуацію.

Як повідомила  начальник управління ветеринарної медицини в Запорізькій області Валентина Стулова,  риба з районів, де було зафіксовано її масову загибель, була детально досліджена. Результати аналізу засвідчили, що причиною її загибелі  став кисневий голод. Перевищення норм по токсилогічних показниках та інфекційних захворюваннях у відібраних зразків риби не виявлено. Також, за словами Валентини Стулової, посилено контроль за продажем риби на ринках області. За минулі вихідні жодної партії риби, що не має офіційних документів або викликає підозри за органолептичними показниками, не було продано. Щоб запобігти продажу мертвої риби на стихійних ринках, керівник управління ветеринарної медицини запропонувала організувати перевірки неофіційних ринків із залученням правоохоронних органів.

Контролюють показники води в акваторії Азовського моря і санітарні служби. За словами головного санлікаря області  Анатолія Севальнєва,  із 200 проб, відібраних в акваторії моря, в жодній не зафіксовано ні бактеріологічного, ні хімічного забруднення.

- З  епідеміологічної точки зору ситуація в акваторії Азовського моря безпечна. Усі дитячі оздоровчі табори,  бази відпочинку працюють у штатному режимі. Надзвичайних ситуацій не зафіксовано, спалаху захворюваності немає, -  запевнив головний санітарний лікар Запорізької області.

Щоб мінімізувати наслідки масової загибелі риби, влада мусить чітко    координувати та синхронізувати дії всіх служб по збору, вивозу та утилізації мертвої риби. Цими питаннями під час останнього замору бичка, що відбувся у Бердянскьму районі, за дорученням Олександра Пеклушенка особисто його перший заступник  Віктор Ємельяненко та заступник  Петро Гончарук.

Олександр Пеклушенко подякував усім задіяним в ліквідації наслідків масової загибелі риби службам та наголосив на проблемних питаннях, що необхідно вирішувати негайно.

- Ми маємо звернутися до міністерства фінансів з питанням: за рахунок яких коштів Запорізька область мусить кожен рік вирішувати проблему загибелі риби?. Ця ситуація не підходить під жодну екологічну програму. Ми навіть не маємо можливості задіяти кошти резервного  фонду. І по-друге, ми повинні продумати, яким чином технічно вирішувати питання збору, вивозу та утилізації мертвої риби. Технічно та фінансово Запорізька область самостійно не в змозі вирішити ці питання. Все лягає на плечі обласного бюджету. Але ж це проблема не Запорізької області, це проблема державного рівня, - наголосив Олександр Пеклушенко.

До речі, лише за останні вихідні в акваторії Азовського моря було зібрано та організовано вивіз та утилізацію 80 тонн мертвої риби.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів