Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Роботу Державної інспекції з питань захисту прав споживачів перевірить спеціальна комісія облдержадміністрації

2 липня 2012 - 15:26

Роботу Державної інспекції з питань захисту прав споживачів перевірить  спеціальна комісія облдержадміністрації

Під час недавньої робочої поїздки голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка до міста Токмак до нього звернулись представники малого бізнесу зі скаргою на роботу інспекції з питань захисту справ споживачів. Як повідомили місцеві підприємці, громадська організація, яка має безпосереднє відношення до інспекції, погрожуючи штрафами та перевірками, не тільки примушувала  їх до співпраці, але й пропонувала бізнесменам здійснювати щорічні благодійні внески. Олександр Пеклушенко вкрай різко відреагував на скаргу підприємців. Він не тільки наполегливо рекомендував підприємцям не укладати жодних договорів з так званою громадською організацією, а й пообіцяв особисто перевірити факти тиску на малий бізнес.

Про роботу Державної інспекції з питань захисту справ споживачів у Запорозькій області сьогодні на апаратній нараді звітував її начальник Дмитро Сухинін. В доповіді посадовець акцентував увагу на досягненнях та проблемних питаннях діяльності інспекції. За словами Сухиніна, співробітниками Державної інспекції з питань захисту прав споживачів з початку 2012 року було здійснено 179 заходів з контролю та перевірок. Їхню кількість, за словами посадовця, було значно скорочено з урахуванням вимог Президента України щодо зменшення тиску на бізнес, а також через недостатню кількість інспекторів.

Разом з тим, за словами радника голови облдержадміністрації з питань підприємництва, віце-президент ЗОСПП «Потенціал» Ірини Лєх, за результатами 2011 року саме Державна інспекція з питань захисту справ споживачів вийшла на перше місце за кількістю скарг від представників малого та середнього бізнесу.

- Кількість перевірок, величезні штрафи та примушення до укладання  договорів з громадськими організаціями, що ніби займаються захистом прав споживачів – це основні претензії від підприємців щодо роботи цієї інспекції, що за кількістю скарг, навіть, випередила податкову, - констатувала Ірина Лєх.

Радник голови облдержадміністрації зауважила, що останнім часом гостроту з питання вже знято, адже офіційних скарг на роботу Державної інспекції з питань захисту справ споживачів не надходить. Але, за словами Ірини Лєх, проблеми залишаються. І, насамперед, вони обумовлені недосконалістю законодавства, що регулює стосунки між контролюючими органами та бізнесом. Відтак голова регіональної ради підприємців закликала представників інспекції з питань захисту прав споживачів також долучитися до формування пропозицій, що дозволять на державному рівні дерегулювати стосунки між владою та бізнесом.

Дії інспекції, що привели до посилення адміністративного тиску на підприємців, отримали вкрай негативну оцінку очільника області. За ініціативою Олександра Пеклушенка діяльність Державної інспекції з питань захисту справ споживачів вже найближчим часом перевірить спеціальна комісія облдержадміністрації.

- Ця комісія мусить детально перевірити питання щодо функціонування громадських об’єднань, які мають хоч якесь відношення до інспекції: скільки, з кого вони взяли грошей та на що їх витратили. Ми перевіримо все, можливо, залучимо й прокуратуру, - наголосив голова облдержадміністрації.

Олександр Пеклушенко також звернувся до начальника Державної інспекції з питань захисту прав споживачів в Запорізькій області Дмитра Сухиніна: «Ви розумієте, що саме завдяки «вашій роботі», підприємці полишають бізнес та йдуть до центрів зайнятості? Я Вам сьогодні показую «жовту» картку з червоним відливом. Ваше завдання – захищати інтереси людей, у тому числі, і підприємців. І це стосується кожної інспекції, що перевіряє бізнес. Вашим головним досягненням мають бути нові робочі місця у Запорізькій області та подяка від підприємців.»

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку