Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для мінімізації втрат зерна запорізькі аграрії мають завершити збиральну кампанію до 12 липня

5 липня 2012 - 09:09

Для мінімізації втрат зерна запорізькі аграрії мають завершити збиральну кампанію до 12 липня

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка провів селекторну нараду з питань збирання врожаю ранніх зернових культур та готовності елеваторів до прийому зерна.

В області вже зібрано врожай ранніх зернових з території понад 150 тис. га, що складає 30% від загальної площі. Більш повільно ці роботи тривають в Розівському та Веселівському районах. Звертаючись до керівників зазначених територій, Олександр Дудка наголосив, що оптимальні строки завершення збиральної кампанії в області – не пізніше 12 липня, оскільки після цього терміну, за розрахунками фахівців, значно зростає імовірність втрати зерна.

Також заступник голови ОДА звернув увагу на врожайність, яка у районах області дуже різниться. Приміром, у Велико-Білозерському чи Веселівському районі збирають від 17 до 20 ц/га, а у Кам’янсько-Дніпровському - всього 7,7 ц/га. Посадовець переконаний, що така різниця насамперед пояснюється ступенем дотримання науково-обґрунтованих технологій вирощування зернових, що має стати уроком на майбутнє для тих господарств, які ігнорують рекомендації вчених.

Окремо під час наради порушено питання забезпеченості сільськогосподарських підприємств якісним насіннєвим матеріалом.

За даними обласної сільськогосподарської інспекції загальна потреба у насінні для посіву озимих під врожай 2013 року складає 96,6 тис. тонн, прогнозоване ж забезпечення власними матеріалами – 90,1 тис. га. Найнижчий рівень забезпеченості насінням очікують у Якимівському, Чернігівському, Василівському та Бердянському районах.

Гірша ситуація із забезпеченістю господарств насінням озимого ячменю, яка, за прогнозами, складе всього 60% до потреби. Відтак Олександр Дудка поставив завдання провести детальний моніторинг потреб у насіння кожного господарства.

- Питання 100-відсоткової забезпеченості насінням сільських господарств необхідно повністю вирішити до початку осені. Треба не зволікати, необхідно готуватися до посівної вже зараз, - резюмував посадовець.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів