Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії на 90% будуть забезпечені власним насіннєвим матеріалом

7 липня 2012 - 11:10

Запорізькі аграрії на 90% будуть забезпечені власним насіннєвим матеріалом

Всеукраїнську селекторну нараду з питань проведення жнив, формування регіонального та державного ресурсу зерна, цінової ситуації на ринку зерна провів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий. У запорізькій селекторній студії працював заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка. 

Насамперед урядовець повідомив, що загалом на території України обмолочено 26% площ посівів, зібрано 5 млн. тонн зерна з середньою урожайністю 18,7 ц/га. Крім того, вже розпочато збирання озимого ріпаку, жита, гороху.

- Згідно із статистичними даними, цього року з урахуванням погодних умов темпи проведення жнив втричі вищі аніж торік. Однак, є регіони, де збиральна кампанія триває повільно, що призводить до великих втрат зерна, - повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України. Серед таких територій АР Крим, Донецька, Миколаївська та Херсонська області.

Саме у розпал збиральної кампанії час попіклуватися і про запаси якісним насіннєвим матеріалом під врожай 2013 року. У цьому питанні занепокоєння представника міністерства викликають степові території, які найбільше постраждали взимку від негоди і де, відповідно, прогнозується низька врожайність – Дніпропетровська, Херсонська, Запорізька області.

- Якщо ви відчуваєте, що вам не вистачить власного насіння, готуйте заявки до резервного фонду. Ми знайдемо можливості спрямувати вам насіння з інших регіонів, - зазначив урядовець.

Щодо забезпеченості запорізьких аграріїв насіннєвим матеріалом заступник голови ОДА Олександр Дудка повідомив, що потреба в насінні для посіву озимини під урожай 2013 року складає 96,6 тис. тонн, а прогнозована забезпеченість -  90,1 тис. тонн або 93 %, з них озимої пшениці - 99 %, озимого ячменю - 60 %.

- Насінням озимого ріпаку та іржі наші сільгосппідприємства будуть забезпечені в повному обсязі. Недостатню ж кількість насіння озимих, передусім, озимого ячменю, плануємо придбати в інших областях, - поділився планами посадовець.

 

Довідково: в області з 719 тис. га, що підлягають до збирання, ранні зернові обмолочено на площі 239 тыс.га або 33 % від запланованого,  намолочено  391 тис. тонн при середній врожайності 16,4 ц/га.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»