Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Проблему будівництва житла для дитячих будинків сімейного типу необхідно вирішувати комплексно на державному рівні»

10 липня 2012 - 14:41

Двадцять першого червня на «гарячу» телефонну лінію до Олександра Пеклушенка зателефонувала Надія Дмитрієва, яка разом з чоловіком виховує чотирьох дітей, троє з яких - прийомні.

Звернутися безпосередньо до очільника області жінку змусили проблеми, з якими вона стикнулася, намагаючись створити дитячий будинок сімейного типу. Олександр Пеклушенко під час «гарячої лінії» пообіцяв завітати до сім’ї Дмітрієвих особисто, адже питання впровадження сімейних форм виховання сьогодні є актуальним і для центральної, і для регіональної влади.

Сьогодні голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко виконав свою обіцянку та завітав до сім’ї Дмитрієвих, запросивши до участі у зустрічі  й Запорізького міського голову Олександра Сіна.

Батьки – Надія та Олександр – розповіли історію створення їхньої великої та дружної родини, зокрема, яким чином та коли вони приймали рішення про всиновлення та створення прийомної сім’ї. Як розповіла Надія, вона разом з чоловіком свідомо взяли у родину майже дорослих дітей – двох дівчаток та хлопчика: «Сьогодні не часто всиновлюють дорослих дітей. Але ми пішли на цей крок, бо саме підлітки потребують особливої уваги дорослих та родинного тепла і любові».

Олександр Пеклушенко поспілкувався не лише з батьками, а і з молодшим поколінням сім’ї Дмитрієвих, розпитав їх про успіхи у навчанні, плани на майбутнє та мрії.

Як розробити механізми, що захистять права дитини у дитячих будинках сімейного типу та забезпечити їх вихованцям гідне майбутнє – головна тема, яку голова облдержадміністрації та міський голова обговорили з прийомними батьками. Адже, як доводить практика, існують серйозні ризики комерціалізації питання створення будинків сімейного типу.

Надія та Олександр Дмитрієви переконані, що лише в сім’ї дитина може отримати повноцінне виховання. Доказ цьому – досвід їхньої родини, у якій створено належні умови, аби діти розкрити свій потенціал. На думку прийомних батьків, за наявності жорсткого контролю з боку держави, можна звести до мінімуму або й взагалі нанівець усі ризики щодо порушення прав дітей, які виховуються в будинках сімейного типу.

У розмові з Надією та Олександром голова облдержадміністрації був відвертим.

- Ви дуже хороша родина. Я у цьому переконався особисто. Я не буду вам обіцяти, що допоможу придбати дім тільки тому, що вам вдалося до мене додзвонитися, а іншим – не вдалося. Питання будівництва житла для будинків сімейного типу необхідно вирішувати комплексно і на державному рівні. Впевнений, ми мусимо розробити програму, яка задовольнить потреби всіх бажаючих створити такі будинки, але при цьому захистити інтереси дітей, які будуть потрапляти до таких родин. Але разом з тим, обіцяю, що ми з Олександром Ченсановичем будемо тримати саме ваше питання на особистому контролі і беремо над вашою родиною шефство, - зауважив Олександр Пеклушенко.

За словами голови облдержадміністрації, потреба лише Запорізької області становить майже 2000 будинків сімейного типу. Без державної програми, на місцевому рівні вирішити це питання не можливо. Однак, за сімейними формами виховання дітей сиріт та позбавлених батьківського піклування – майбутнє. У цьому Олександр Пеклушенко переконався особисто,  відвідавши родину Дмитрієвих. 



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області