Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Все більше запорізьких дітей-сиріт знаходять родини

13 липня 2012 - 11:07

Все більше запорізьких дітей-сиріт знаходять родини

У Запорізькій області з 2011 року працює Програма з реалізації Конвенції ООН про права дитини до 2016 року, основним виконавцем якої виступає служба у справах дітей облдержадміністрації.

У поточному році на реалізацію заходів програми передбачено 310899 грн., з яких 143008 грн. вже освоєно.

Основне завдання реалізації цієї програми - соціальний захист дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштування їх до сімейних форм виховання. У цьому контексті пріоритет надано проведенню роз’яснювальної роботи з бездітними подружніми парами. Зокрема, для кандидатів в опікуни, прийомні батьки, батьки – вихователі дитячих будинків сімейного типу організовано проведення спеціальних навчальних семінарів.  З початку року таке навчання пройшли 17 подружніх пар та 5 окремих осіб – кандидатів у прийомні батьки, а також 32 кандидати в опікуни.

Результатом цієї роботи вже в поточному році стало створення 14 прийомних сімей, до яких влаштовано 25 дітей. Також створено один дитячий будинок сімейного типу на базі прийомної родини в Приазовському районі.

Станом на 01.07.2012 в області зареєстровано 145 прийомних сімей з 277 дітьми та 13 дитячих будинків сімейного типу, де перебуває 91 вихованець.

Крім того, під опікою та піклуванням громадян перебуває ще 2774 маленьких запоріжців. Таким чином, сімейними формами виховання охоплено 72 % від загальної кількості дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Разом з тим, тільки протягом ІІ кварталу 2012 року посиротіло 126 дітей, 81 з них влаштовано до сімейних форм виховання,  45 – до державних закладів.

З метою попередження дитячої безпритульності та бездоглядності  службами у справах дітей та підрозділами кримінальної міліції у справах дітей з початку року проведено 884 профілактичні рейди, в яких виявлено 783 бездоглядні дитини. Всі вони були влаштовані до центрів соціально – психологічної реабілітації, притулків, закладів охорони здоров’я або повернені до навчальних закладів.

За результатами рейдів попередження винесено 1082 батькам, ініційовано притягнення до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків ще 365 особам.

Протягом І півріччя 2012 року здійснено  206 перевірок стану організації виховної роботи, захисту прав та законних інтересів дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (в інтернатних закладах, НВК, закладах професіонально – технічної освіти, позаміських дитячих оздоровчих закладах, пришкільних таборах, позашкільних навчальних закладах).

Також на особливому контролі  служби у справах дітей облдержадміністрації перебуває питання недопущення порушення майнових та житлових прав дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  Нині із 4354 дітей цієї категорії мають житло  1985, з них: 1402 – на праві користування ( до 18 років), 583 – на праві власності. Отже, фактично власниками житла є лише 13% від загальної кількості дітей. При цьому протягом звітного періоду житло з фонду соціального призначення не виділялось.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів