Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для населення області буде посилено роз’яснювальну роботу щодо реєстрації житлових об’єктів

16 липня 2012 - 15:27

Для населення  області буде посилено роз’яснювальну роботу щодо реєстрації житлових об’єктів

На сьогодні в області нараховується велика кількість об’єктів житлового фонду індивідуального будівництва в стадії будівництва та об’єктів, які були побудовані раніше, але не введені в експлуатацію. Для того, щоб спростити систему видачі сертифікатів готовності житлових об’єктів та декларацій на їх експлуатацію, в регіоні буде посилено роз’яснювальну роботу серед населення.

Про це повідомив начальник інспекції архітектурно-будівельного контролю в Запорізькій області Віктор Медведєв під час апаратної наради в облдержадміністрації.

- Одне з головних завдань  інспекції – це виконання дозвільних та реєстраційних функцій. Мається на увазі видача дозволів на будівництво, реєстрація сповіщень та декларацій про початок будівельних робіт, а також видача сертифікатів та реєстрація декларацій про готовність об’єктів до експлуатації. Зареєстрована декларація або сертифікат готовності об’єкта до експлуатації – це документ, без якого власник не може заключати угоди на поставки на об’єкт необхідних для його функціонування ресурсів – води, газу, тепла, електроенергії, а також головне – без цих документів неможливо оформити право власності на об’єкт, - повідомив Віктор Медведєв.

За словами посадовця, будівництво без реєстрації об’єкта та його експлуатація без оформлення необхідних документів заборонені Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

З початку поточного року введено в експлуатацію 93,3 тис.м.кв. житлового фонду, що у три рази перевищує показник минулого року. За цей час інспекцією зареєстровано 247 сповіщень та декларацій щодо початку робіт з будівництва індивідуального житла, що в 3,4 раза перевищує показники 2011 року.

При цьому в області налічується велика кількість об’єктів житлового індивідуального будівництва в стадії будівництва та готових об’єктів, які ще не введені в експлуатацію. Причина – необізнаність у законодавстві населення, а також недостатня поінформованість громадян щодо вимог діючого законодавства.

Тому керівництвом інспекції прийнято рішення посилити роз’яснювальну роботу на територіях, у тому числі – в кожному селищі та селі регіону. За прогнозами, це дозволить вивести Запорізьку область на лідерські позиції, а населення зможе запобігти великих штрафних санкцій. Крім того, це також дасть можливість оформити право власності на житло жителям області та підключити його до комунікацій.

За самовільне будівництво житлових об’єктів штрафні санкції для населення складають від 250 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 4250 до 6800 грн.) та за самовільну експлуатацію – від 350 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5950 до 10200 грн.)

Підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко зазначив, що одним з важливих завдань є ліквідація фірм-посередників між громадянами та представниками влади.

- Необхідно посилити роз’яснювальну роботу серед населення, щоб у людей не було необхідності звертатися до фірм-посередників. Ми маємо, перш за все, захищати права громадян та представників малого та середнього бізнесу. Таке завдання перед нами ставить Президент України Віктор Янукович, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів