Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Федору Конюхову вручено нагрудний знак «Почесний громадянин Запорізької області»

17 липня 2012 - 16:02

За ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка депутати обласної ради на останній сесії  2011 року, яка відбулася ще 29 грудня, присвоїли звання «Почесний громадянин Запорізької області» відомому мандрівнику Федору Конюхову, який родом з села Чкалово Приазовського району.

Оскільки зараз Федір Конюхов живе у Москві, вручити йому  одразу нагрудний знак не було можливості, і як тільки він зміг приїхати в рідний край та завітати до облдержадміністрації – його урочисто нагородили почесним званням.

Вітали відомого мандрівника перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Ємельяненко, голова облради Павло Матвієнко, депутати обласної ради, керівники структурних підрозділів ОДА та інші посадовці з усього регіону.

- Приїзд Федора Конюхова на малу Батьківщину – це дуже велика подія для всіх нас, тепер ми нарешті можемо нагородити легендарного мандрівника та науковця заслуженим званням Почесного громадянина Запорізької області. Це вияв нашого захоплення діяльністю Федора Конюхова та високої поваги до цієї людини. Федора Конюхова знають всі без винятку жителі села Чкалово, Приазовського району, загалом усієї Запорізької області. З наступного року учні шкіл Приазовського району будуть вивчати біографію видатного мандрівника, досліджуватимуть його діяльність. Обласна влада зробить все від неї залежне, щоб про цю легендарну особистість знав кожен житель Запорізького краю, - зазначив Віктор Ємельяненко.

Посадовець подарував Федору Конюхову книгу про Запорізький край та колекційні монети із зображенням Запорізької області, а потім разом з Павлом Матвієнком вручив нагрудний знак «Почесний громадянин Запорізької області». Також видатному земляку подарували великий прапор Запорізької області.

За словами Федора Конюхова, він ніколи не забуває, що його рідний дім знаходиться на запорізькій землі,  саме тому він хоче відкрити в обласному центрі школу мандрівників. Він переконаний: ця школа має стати прикладом для інших подібних закладів, і до неї мають ходити найкращі школярі-відмінники з усього обласного центру.

- Мені дуже приємно, що в моєму рідному домі в селі Чкалово створили музей мого імені. Коли я зайшов до рідної оселі, побудованої ще в далекому 1909 році, то був сильно вражений: там все настільки професійно відновлено, що мені здалося, наче я потрапив у дитинство. Але мені не хотілося б, щоб це був виключно мій музей, тому я ініціював, щоб він став музеєм усіх відомих людей, які народилися та зростали в моєму рідному селі, - зазначив Федір Конюхов.

Також мандрівник розповів, що нещодавно подарував чкалівській школі, в якій вчився, і яка зараз носить його ім’я, телескоп. Він хоче, щоб діти дивилися на небо, яке, на його переконання, в Україні найгарніше в світі.

Нагадаємо,  сьогодні лише четверо земляків мають звання «Почесний громадянин Запорізької області»: Герой України, голова правління ВАТ «Запоріжсталь» Віталій Сацький, Герой України, народний депутат України, голова ради директорів ПАТ «Мотор-Січ» В’ячеслав Богуслаєв, академік НАМН України, директор міжрегіонального центру трасплантології, ректор Запорізької медичної академії післядипломної освіти Олександр Ніконенко та, власне, всесвітньовідомий мандрівник Федір Конюхов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області