Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області знижується смертність від туберкульозу

20 липня 2012 - 11:56

В області знижується смертність  від туберкульозу

Заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук провів засідання координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам.

Члени координаційної ради заслухали звіти голів координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при виконкомі Бердянської міської ради Ольги Яланської та при Запорізькій райдержадміністрації Ганни Федорченко.

Представники територій повідомили, що за перше рівріччя на місцях збільшилась кількість людей, які захворіли на туберкульоз: у Бердянську – на 16% і нині складає 36,7 на 100 тисяч населення, в Запорізькому районі - на 20% (50,2  на 100 тис. населення).

Особливе занепокоєння викликає ситуація із захворюванням на бактеріальні форми туберкульозу легенів, адже кількість пацієнтів з таким діагнозом протягом останніх трьох років збільшується.

При цьому план профілактичних флюорографічних оглядів населення (один з ефективних способів виявлення захворювання) виконується не в повному обсязі. Торік у Бердянську він був виконаний на 89,3%, а в Запорізькому районі всього на 87%.

Група медичного ризику щодо захворювання на туберкульоз у 2011 році  оглянута  спеціалістами Запорізького району на 83,8%, у м. Бердянськ – на 93%.

Попри такі дані є і позитивні тенденції в протидії цій соціально небезпечній хворобі. Зокрема, для всіх новонароджених протягом останніх трьох років проводиться вакцинація проти туберкульозу. Максимально охоплені туберкулінодіагностикою діти та підлітки.

На територіях затверджені та працюють програми, спрямовані на протидію поширенню захворювання, проводиться профілактична робота з населенням, діагностика захворювання та лікування туберкульозу.

Завдяки проведеній роботі в Бердянську та Запорізькому районі стабільно знижується показник смертності від туберкульозу. Тільки протягом останнього року в Запорізькому районі зниження відбулося на 18,6% (15,7 на 100 тис. населення), а в Бердянську майже на 30% (9,1 на 100 тис. населення). Аналогічна ситуація спостерігається на всіх територіях регіону. Середньообласний показник смертності від туберкульозу в 2011 році склав 15,3%.

- Ми бачимо неоднозначну ситуацію. З одного боку – на місцях проводиться дійсно велика робота. З іншого – кількість людей, які захворіли на туберкульоз, продовжує зростати. Зважаючи на це, керівництво району та міста має активізувати пропаганду та розповсюдження здорового способу життя серед населення, налагодити систематичне обстеження людей з групи ризику та організувати роботу кабінету «Довіра», - поставив завдання заступник голови ОДА Микола Ярмощук.

Також у ході наради були розглянуті заходи, спрямовані на боротьбу з поширенням захворювань, які передаються статевим шляхом.

Завершуючи засідання, члени коордради затвердили Положення  про  координаційну раду з питань протидії соціальним хворобам та Регламент роботи координаційної ради.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров