Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжців інформують про умови іпотечного кредитування житла

20 липня 2012 - 15:31

Запоріжців інформують про умови іпотечного кредитування житла

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук взяв участь у зустрічі з населенням регіону з метою надання інформації та роз’яснень щодо змін, внесених до Порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів, яка відбулася в Палаці культури «Орбіта» в Запоріжжі. На захід завітали близько 100 запоріжців.

У поточному році Урядом передбачено  39 млн. грн. на реалізацію програми здешевлення вартості іпотечних кредитів. На нині в область надійшло 1,1 млн. грн.

Відповідно до порядку здешевлення вартості іпотечних кредитів обов’язковий внесок позичальника не перевищує 25 % суми кредиту, але  в разі надання додаткової застави за кредитним договором розмір першого внеску може бути зменшено до 15%. Основні вимоги до потенційного учасника, який перебуває на квартирному обліку, - необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність. Враховуючи це, основним проблемним питанням, через яке більшість жителів регіону, які перебувають на квартирному обліку, так і не можуть взяти участь у Програмі іпотечного кредитування, залишається високий розмір першого внеску (25%), що складає від 50 до 100 тис. грн..

Петро Гончарук  зазначив, що керівництву регіону відома ця проблема.

- Ми направили звернення до Президента України, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з проханням зменшити перший власний внесок до 10-15% від вартості житла. Наразі ми бачимо такий шлях розв’язання проблеми - надання матеріальної допомоги від підприємства позичальнику для сплати першого  внеску, - повідомив посадовець.

Проте й тут є певні питання, приміром, у разі отримання матеріальної допомоги людина повинна буде сплатити 15-17% прибуткового податку. Якщо центральні органи влади підтримають ініціативу керівництва облдержадміністрації щодо відміни податку на прибуток для тих, хто отримує допомогу на придбання житла, кожна родина зможе заощаджувати  від 300 до 600 грн. щомісяця. Знизити вартість житла на 10 - 12%  можна також за рахунок уведення нульової ставки ПДВ.

У разі виникнення питань чи проблем при співпраці з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву чи банківськими установами Петро Гончарук порадив запоріжцям звертатися до координаційної ради, яка створена при  управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації. Засідання ради відбуваються щотижня по вівторках, початок о 14.30. Адреса: вул. Перемоги, 129 –А, контактний телефон 233 13 33.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області