Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Розвиток сільського господарства та проведення земельної реформи

Охорона земель

23 липня 2012 - 15:11

Наша область має унікальні родючі ґрунти. Втім недбале використання призводить до значного погіршення їх якісного стану.

Програма освоєння земель для сільськогосподарських та лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь і охорони земель у Запорізькій області на 2010-2014 рр., затверджена рішенням Запорізької обласної ради №12 від 08.09.2010 передбачає поліпшення якісного стану сільськогосподарських земель. Для цього необхідна розробка проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь.

В даний час 4 крупних сільгосптоваровиробника, які використовують земельні ділянки сільгосппризначення площею понад 100 га на території Приазовського району Запорізької області мають проекти землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозмін та впорядкування угідь і передбачають заходи з охорони земель. Ще 240 з числа 1155 крупних землевласників і землекористувачів сільгоспугідь на території області замовили виготовлення таких проектів землеустрою. 

Головним управлінням Держкомзему та його територіальними підрозділами на місцях постійно ведеться роз’яснювальна робота з сільгосптоваровиробниками області щодо необхідності розробки зазначених проектів землеустрою.

На засіданні сесії Запорізької обласної ради 29.03.2012 прийнято «Програму з впровадження заходів щодо збереження, охорони, відтворення та раціонального використання земельних ресурсів у Запорізькій області на 2012 рік».

Основною метою цієї Програми є впровадження заходів щодо збереження, охорони, відтворення та раціонального використання земельних ресурсів. Задля цього необхідно розробити 194 схеми землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель сільських, селищних, міських рад по 15 районах області.

На сьогоднішній день в Запорізькій області такі Схеми землеустрою розроблені лише по 5 районам: Запорізькому, Вільнянському, Приазовському, Якимівському та Куйбишевському. З метою продовження розроблення таких Схем землеустрою по всіх інших районах прийнято зазначену регіональну Програму.

На виконання Програми передбачається залучити  8,73 млн. грн.: 2,2 млн. грн. з державного бюджету, близько 1 млн. грн. з обласного бюджету та 5,5 млн. грн. з місцевих бюджетів. В тому числі пропонується використати кошти, від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва.

Зазначена проектна документація необхідна місцевим радам, райдержадміністраціям та податківцям. До того ж нинішня редакція проекту Закону України «Про ринок земель» містить норму, яка забороняє продаж вільних від забудови земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності (права оренди) у разі відсутності Схеми землеустрою і техніко-економічного обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень.

Читайте також

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?