Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Європейська інтеграція – стратегічний вектор зовнішньої політики

16 травня 2005 - 15:57

У нашій області почалася реалізація святкових заходів, присвячених Дню Європи в Україні. Детальніше про це йдеться в інформації, яку надало управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації.

На сьогодні європейська інтеграція має найвищий пріоритет у зовнішньополітичному та економічному курсі України. При цьому швидкість прогресу у відносинах України з Євросоюзом залежатиме повністю від зусиль нашої держави, конкретних досягнень у виконанні визначених зобов’язань та активної підтримки з боку громадян, де регіональний чинник відіграє не останню роль, виконуючи, перш за все, просвітницьку функцію.

Так, згідно Указу Президента України від 19.04.2003 №339 „Про День Європи” (третя субота травня) та розпорядження голови облдержадміністрації (підготовлено Управлінням на виконання зазначеного Указу) від 12.05.2004 №198 „Про підготовку та проведення Дня Європи в Запорізькій області”, щороку, починаючи з 2003 року, в області за відбуваються святкові заходи з відзначення Дня Європи. Так, під час святкування Дня Європи в області у 2004 році за активним сприянням Управління ЗЗ та ЗЕД були здійснені такі заходи: проведено круглий стіл „Напередодні Дня Європи” за участю представників облдержадміністрації, старшокласників та студентів навчальних закладів області; проведено конкурс малюнку серед учнів загальноосвітніх шкіл міста Бердянськ за тематикою „Європа – наш спільний дім”; розроблені та видані брошури для молоді „Європа сьогодні”; розміщено низку інформаційно-пізнавальних публікацій про Європейський Союз та українсько-ЄСівські відносини у друкованих виданнях області; проведені у вищих І-ІV рівнів акредитації, професійно-технічних, загальноосвітніх навчальних закладах уроки, лекції за темою: „Європейський вибір України”, а також наукові семінари, круглі столи, присвячені висвітленню процесу розширення Європейського Союзу та відзначенню в Україні Дня Європи; проведено брифінг за участю керівництва облдержадміністрації напередодні Дня Європи з питання стану та перспектив співробітництва між Запорізькою областю України та країнами-членами оновленого Європейського Союзу та інші заходи.

На сьогодні затверджено рішенням голови облдержадміністрації від 07.04.2005 розроблений Управлінням ЗЗ та ЗЕД регіональний План заходів з відзначення Дня Європи в Запорізькій області у 2005 році (День Європи – 21 травня, період проведення святкових заходів – 14-21.05.2005).

Враховуючи дійсну зацікавленість у розвитку добросусідських відносин у зв’язку із травневим розширенням Європейського Союзу через посилення інформаційної складової євроінтеграційного процесу, 15 квітня 2004 року Запорізька область взяла участь у Всеукраїнському автобусному турі „Європейська весна”, організатором якого є Представництво Європейської Комісії в Україні. Зазначений інформаційний тур був покликаний поглибити обізнаність українських громадян про Європейський Союз та поінформувати їх про перспективи для України у зв’язку із розширенням ЄС, а також ознайомитися з громадською думкою щодо об’єднавчих процесів у Європі.

У рамках даного інформаційного туру відбулися наступні заходи: зустріч із представниками облдержадміністрації та Запорізької торгово-промислової палати; прес-конференція учасників туру для місцевих ЗМІ; зустріч з викладацькою та студентською аудиторією Запорізького Національного технічного університету; вуличні заходи: поширення інформаційних матеріалів; демонстрація документальних фільмів; конкурс малюнку „Мій погляд на Європу” тощо.

З метою висвітлення різноманітних питань, пов’язаних із євроінтеграційними процесами, на веб-порталі облдержадміністрації у спеціальній рубриці розміщені інформаційні матеріали про переваги інтеграції України до Європейського Союзу, Копенгагенські критерії вступу до Європейського Союзу, тощо, які постійно оновлюються.

З метою покращання обізнаності пересічних громадян щодо євроінтеграційних процесів у нашій державі та подальшої реалізації Державної програми інформування громадськості з питань європейської інтеграції на 2004-2007 роки затверджено від 12.01.2005 черговий Регіональний план заходів з виконання у 2005 році зазначеної програми, який передбачає: проведення за участю громадськості конференцій, семінарів, „круглих столів”, громадських читань з окремих актуальних питань співробітництва між Україною та ЄС; проведення моніторингу громадської думки з питань євроінтеграційної стратегії держави; організація та оновлення в бібліотеках вищих навчальних закладів області інформаційних експозицій із зазначених питань; проведення серед молоді області конкурсів, конференцій, вікторин з питань співробітництва між Україною та ЄС, тощо.

Організаційна функція місцевої влади полягає у наступному. Так, з метою використання Україною та її регіонами нових можливостей розширення Євросоюзу та запобігання його можливим негативним наслідкам для України 29 липня 2004 року Український освітній центр реформ спільно із Українським центром міжнародної інтеграції за підтримки Управління та інших структурних підрозділів облдержадміністрації у рамках засідання Запорізького прес-клубу реформ провів брифінг для представників електронних та друкованих засобів масової інформації в Запорізькій області з питань перебігу процесу вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ) та його можливі наслідки. Дане питання є вкрай актуальним; адже вступ України до СОТ заплановано на кінець 2005 року.

У брифінгу взяли участь представники Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Запорізької обласної державної адміністрації, а також експерти Українського центру міжнародної інтеграції. Під час засідання було порушено такі питання: як вступ України до СОТ може позначитися на регіональній економіці в цілому і на окремих її галузях; чи зазнає змін державна політики щодо захисту інтересів вітчизняних виробників у зв’язку із вступом України до СОТ; чи готова українська економіка на рівних конкурувати з економіками провідних країн світу в „СОТівському” режимі.

Варто зауважити, що задекларовані нашою державою євроінтеграційні прагнення були зафіксовані проголошенням 2004 року Роком Республіки Польща в Україні, що знайшло активну підтримку з боку керівництва Запорізької області.

Так, на виконання Указу Президента України від 27.01.2004 №100/2004 „Про проведення Року Республіки Польща в Україні” затверджено головою Запорізької облдержадміністрації від 23.06.2004 Регіональний план заходів у рамках проведення Року Республіки Польща в Україні (квітень 2004 року - березень 2005 року). За сприянням Управління протягом зазначеного періоду були реалізовані такі заходи: забезпечено участь делегації Запорізької області у VІІ Економічному форумі „Україна-Польща” та ІІІ Зустрічі голів обласних державних адміністрацій, обласних рад України та воєводств і маршалків воєводств Республіки Польща; Запорізькою облдержадміністрацією спільно із Національними польськими товариствами забезпечено організацію та проведення культурно-пізнавальних заходів („круглий стіл” за темою: „Права національних меншин на території Республіки Польща та Євросоюзу”, Дні польської книги, вікторина „Польща далека та близька”, конкурс знавців польської історії і культури та олімпіада знавців польської мови серед учнівської молоді, Музичний фестиваль „Полонез над Дніпром”, V Міжнародний форум „Україна на шляху до європейської інтеграції” та ін.); за сприянням облдержадміністрації: відкрито Музей польської культури у приміщенні молодіжного польського клубу „Джерело”; на постійній основі здійснювалося інформаційне висвітлення заходів, які відбувалися у Запорізькій області у рамках проведення Року Республіки Польща в Україні, тощо.

По завершенню Року Польщі в Україні відкрито Рік України в Польщі, що отримало всебічну підтримку з боку керівництва Запорізької області.

 

Додаємо також історичну довідку та концепцію відзначення Дня Європи в Україні.

Концепція відзначення Дня Європи в Україні

 

Історія святкування Дня Європи

 

9 травня 1950 року Міністр закордонних справ Франції Робер Шуман виголосив план виходу Європи з післявоєнної кризи (Декларація Шумана). Першим кроком на шляху до практичної реалізації ідеї створення єдиної Європи він запропонував об’єднання вугільної та сталеливарної промисловості, що привело до появи 16 липня 1952 року першої з трьох європейських інституцій, на основі яких створено Європейський Союз, − Європейського Співтовариства вугілля та сталі.

Рішення стосовно відзначення Дня Європи було прийнято у 1985 році на самміті ЄС у Мілані. Відтоді це свято відзначається кожного року 9 травня.

На сьогодні День Європи поряд з єдиною європейською валютою євро, синім прапором на якому зображено коло золотих зірок, та гімном є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу. Відповідно до статті 61 Регламенту Європейської Комісії 9 травня є одним із 17 святкових днів в ЄС і вихідним для співробітників європейських інституцій.

Головною метою святкових заходів у рамках відзначення Дня Європи в країнах ЄС є поширення ідеї європейської ідентичності серед громадян Європейського Союзу, утвердження спільних європейських цінностей. Святкові заходи з нагоди Дня Європи в країнах-членах у попередні роки (1985-1998) мали переважно культурно-мистецьку спрямованість. Частина коштів на проведення художньо-мистецьких заходів для святкування Дня Європи виділялася в рамках програми ЄК Калейдоскоп (існувала до 1998 року).

З 1997-1998 років до святкування Дня Європи залучилися країни-кандидати на членство в ЄС (на сьогодні вже нові країни - члени Євросоюзу). У цих країнах святкові заходи, які проходили у рамках Дня Європи, переважно мали певне політичне забарвлення і були спрямовані на формування громадської думки щодо підтримки державної політики вступу до Європейського Союзу. Головними організаторами святкових заходів виступають делегації Європейської Комісії та інформаційні центри ЄС у країнах-членах та потенційних кандидатах. Державні органи влади, громадські та неурядові організації надають сприяння у проведенні Дня Європи.

 

Нормативно-правове забезпечення зазначеного заходу

 

Указ Президента України від 19.04.2003 №339/2003 „Про День Європи” (щороку третя субота травня).

 

Мета відзначення Дня Європи в Україні

 

Відзначення Дня Європи в Україні − це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:

- формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;

- ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;

- популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;

- залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області