Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Кожен громадянин має право на приватизацію житла, і ми повинні створити для цього всі умови»

24 липня 2012 - 16:14

Олександр Пеклушенко: «Кожен громадянин має право на приватизацію житла, і ми повинні створити для цього всі умови»

В області триває робота щодо забезпечення прав мешканців гуртожитків на житло, а саме – приватизації кімнат, в яких вони проживають. У регіоні є майже 300 гуртожитків, з них 111 знаходяться в комунальній власності, 127 – у державній, ще 51 – у приватній власності.

Минулого року Верховною Радою України було внесено зміни до Житлового кодексу України, Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Все це дозволило значно вдосконалити правове врегулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Відтепер законодавство більш конкретно визначає осіб, які мають право на приватизацію житла у гуртожитках, а також чітко окреслює коло гуртожитків, у яких кімнати не підлягають приватизації.

Згідно закону, державні гуртожитки переходять до комунальної власності на безкоштовній основі, а ті, які належать підприємствам, – з компенсацією, 50% з якої виділяється з держбюджету, ще 50% - з місцевих бюджетів.

За минулий рік до комунальної власності було передано лише 12 гуртожитків, ще 47 мають бути передані. Наразі готуються всі необхідні документи для передачі в комунальну власність шести гуртожитків. Крім того, статус 14 гуртожитків змінено на «житловий будинок», ще 37 готуються до зміни статусу.

- Гуртожитки, які не є комунальною власністю, повинні ремонтуватися за державні кошти, але фінансування немає. Також процес передачі гуртожитків у комунальну власність ускладнюється тим, що в будівлях зроблено перепланування, але воно не погоджено, як цього вимагає закон. Крім того, щоб зрушити з мертвої точки, потрібне бажання і балансоутримувача, і органів влади, а вони не завжди співпадають, - зазначив перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства Максим Шахов.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко переконаний: влада повинна робити все можливе, щоб кожен громадянин, який проживає в гуртожитку, мав можливість скористатися своїм законним правом на приватизацію своєї житлової площі.

- Ми, влада, стоїмо на боці людей, які проживають у гуртожитках. І я хотів би спитати власників заводів, на балансі яких знаходяться гуртожитки, чого їм ще не вистачає? Чому вони не хочуть передавати будівлі в комунальну власність, щоб приватизація кімнат стала можливою? Кімнати в гуртожитках – це єдине, що є в людей, які там проживають, тож зі свого боку ми зробимо все, щоб вони могли реалізувати своє законне право на приватизацію житла, – підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади