Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кількість малих підприємців зростає, але повільними темпами

26 липня 2012 - 14:53

Кількість малих підприємців зростає, але повільними темпами

Під час сесії обласної ради заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук прозвітував про хід виконання Комплексної програми розвитку малого підприємництва в Запорізькій області на 2011-2012 роки за підсумками 2011 року.

- Один із пріоритетів регіональної політики Запорізької облдержадміністрації - це підтримка розвитку малого підприємництва. Минулого року основними напрямами здійснення політики підтримки підприємництва були регуляторна діяльність у сфері господарських відносин, реформування та удосконалення дозвільної системи в сфері господарської діяльності. Крім того, обласна влада активно займалась підвищенням конкурентоспроможності малого підприємництва та підтримкою місцевих товаровиробників, запровадженням взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, організацій підприємців та суб’єктів підприємництва,  інформаційним забезпеченням представників бізнесу, - повідомив Петро Гончарук.

За словами посадовця, надходження до зведеного бюджету області від діяльності суб’єктів малого підприємництва за підсумками 2011 року склали 41,5 млн.грн., що на 60,1% менше, ніж у 2010 році (121,2млн. грн.).

Одна з причин зменшення надходжень - складне та надмірне податкове навантаження на суб’єктів малого підприємництва, відсутність доступу до фінансово-кредитних ресурсів, а також недосконала законодавча база щодо державної підтримки малого підприємництва.

За даними Державної податкової служби в Запорізькій області надходження від діяльності суб’єктів малого підприємництва до бюджетів усіх рівнів склали 322,9 млн.грн. (2010 рік – 818,9).

- Кількість суб’єктів малого підприємництва збільшується, однак темпи зростання уповільнились. Причина –  кризова ситуація, яка склалася в Україні, внаслідок чого мале підприємництво протягом року стикалося з перешкодами в розвитку як на рівні загальнодержавному, так і на місцевому. На сьогодні головним завданням підтримки розвитку підприємництва є вдосконалення податкового законодавства, забезпечення якісного державного та муніципального регулювання сферою господарської діяльності, - підкреслив Петро Гончарук.

За підсумками  2011 року Запорізька області посіла друге  місце по Україні за наявністю діючих бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів та фондів підтримки підприємництва. Крім того, у 2011 році облдержадміністрацією була поновлена робота обласної виїзної приймальні з розгляду звернень суб’єктів підприємницької діяльності.

 

Довідкова інформація:

За підсумками 2011 року в Запорізькій області  зареєстровано 17833 малих підприємств, у 2010 році їх нараховувалося 17646 одиниць. На 10 тис. осіб  населення у 2010 році в області припадало 59 малих підприємств, що на 23,3 % менше проти 2009 року.

Найбільшу питому вагу серед суб'єктів малого підприємництва представляють фізичні особи - підприємці.

За даними Державної податкової служби в Запорізькій області в 2011 році кількість діючих фізичних осіб-підприємців склала 110125 осіб, що на 3,5% менше проти показника 2010 року (114123 осіб).

Кількість фермерських господарств станом на 01 липня 2011 склала 2299  одиниць, а це - 101,1% до показника відповідного періоду 2010 року.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області