Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область вперше святкує день регіонального Прапора та Герба

27 липня 2012 - 15:43

Запорізька область вперше святкує день регіонального Прапора та Герба

27 липня 2001 року обласна рада рішенням сесії затвердила Герб і Прапор Запорізької області.

Минулого року головні символи регіону відсвяткували ювілей – 10 років з дня затвердження. На честь цієї дати  у вересні  2011 року на  десятій сесії шостого скликання обласна рада вирішила оголосити 27 липня Днем Герба та Прапора Запорізької області.

Сьогодні в облдержадміністрації відбулося засідання «круглого стол», присвяченого дню регіонального Прапора та Герба. У засіданні взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, голова обласної ради Павло Матвієнко, автор ескізу запорізького Герба та Прапора Віталій Пилипенко, директор обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов, представники науки та культури.

Як повідомив Георгій Шаповалов, який був одним із учасників створення та затвердження головних регіональних символів, Запорізька область одна з перших в Україні затвердила свій Герб. В його основу покладено перший герб запорозького козацтва, що в деяких історичних документах згадується, як перший національний Герб України. Також, за словами директора обласного краєзнавчого музею, Герб Запорізької області знаходився серед проектів, що розглядалися як основа національного Герба сучасної України. За оцінками фахівців з геральдики, саме запорізький Герб вважається одним з кращих в країні.

Своїми згадками про те, як створювався головний символ області, поділився і автор ескізу регіональних Герба та Прапора Віталій Пилипенко. Також він розтлумачив основні символи,  зображені на запорізькому Гербі. Клейноди – це символ козацької епохи, вони вказують на те, що запорізька земля успадкувала принципи демократії, які були притаманні Запорозькій Січі. Булава вказує на владу Президента – глави держави, гаранта державного суверенітету та територіальної цілісності України. Пернач символізує виконавчу владу на місцях, бунчук – взаємодію між усіма гілками влади в області, а литаври – символ народного волевиявлення.

- Регіональну символіку необхідно пропагувати, адже у Прапорі і Гербі у малій формі сконцентрована  любов запоріжців до своєї Батьківщини. Патріотизм виховується у сім’ї, на історичних прикладах. Тому дії влади необхідно спрямувати на те, щоб символи Запорізької області ввійшли в кожну домівку, в кожну родину, в душу кожного запоріжця. Адже Запорізький край – це регіон розвитку, а без почуття патріотизму  ні розвитку, ні майбутнього в нас не буде,  - звернувся до учасників «круглого столу»  голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Керівник області підтримав ідею Георгія Шаповалова створити експозицію, присвячену гербам Запорізької області, її районів та міст. На думку Олександра Пеклушенка, управління освіти має сприяти тому, щоб цю експозицію побачила максимальна кількість запорізьких школярів.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес