Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі фахівці діляться досвідом роботи щодо недопущення поширення вірусу африканської чуми свиней

3 серпня 2012 - 10:44

В облдержадміністрації відбулася нарада з питань посилення заходів щодо недопущення розповсюдження захворювання свиней на африканську чуми на території України. В заході взяли участь заступник міністра аграрної політики та продовольства Іван Бісюк, голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко, керівники служб, задіяних у заходах по локалізації захворювання, а також спеціалісти державної ветеринарної служби з Миколаївської, Херсонської, Одеської, Луганської, Харківської, Донецької, Дніпропетровської областей та АР Крим.

Запорізькі фахівці поділилися досвідом роботи в умовах надзвичайної ситуації, пов’язаної з виявленням на території регіону вірусу африканської чуми свиней.

Як повідомила начальник ГУ ветеринарної медицини в Запорізькій області Валентина Стулова,  про факт загибелі свиней власник господарства в с. Комишуватка Приморського району повідомив 29 липня. Спеціалістами ветеринарної медицини Приморського району в той же день було відібрано матеріал та направлено в Запорізьку регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини та державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ. Вже через 1,5 доби був встановлений діагноз – африканська чума свиней. 31 червня під головуванням голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Було визначено заходи, які необхідно вжити для недопущення поширення захворювання, та служби, які повинні забезпечити безумовне виконання затвердженого плану. До роботи було залучено ГТУ МНС та   ГУ МВС Запорізькій області,  обласну санітарно-епідеміологічну службу, ветеринарну медицину та міліцію, представників обласної та місцевої влади.  На місці події працював заступник голови облдержадміністрації Олександр Дудка.

Під час наради голова облдержадміністрації подякував усім службам, задіяним у роботі по недопущенню поширення вірусу африканської чуми за оперативність та злагодженість у роботі.

Як підкреслив Олександр Пеклушенко, одним з найскладніших моментів у цій ситуації була робота з населенням, яке проживає на території карантинної зони.

- По-перше, ми чітко пояснили, що це захворювання не становить загрози здоров’ю людини. Друге складне питання – це компенсація за ліквідовану худобу та за втрати населення, пов’язані з тим, що люди не можуть виїжджати за межі карантинної зони та реалізувати свій товар. Ажде мешканці села, що опинилось в епіцентрі захворювання, живуть за рахунок скотарства та продажу молока, - зазначив Олександр Пеклушенко.

 Як повідомив голова облдержадміністрації, питання виплат компенсацій жителям карантинної зони вирішено. Загальна сума коштів з державного та обласного бюджетів, які буде виділено на виплату компенсацій, складає майже 500 тисяч гривень.

 - Нам вдалося зупинити розповсюдження захворювання африканської чуми на ранньому етапі. Отже, наші служби вже мають унікальний досвід роботи в такій складній ситуації. Головний висновок на сьогодні – влада повинна активно працювати в цьому питанні з населенням, на рівні керівників області та району. Влада не може залишити людей, ми мусимо простягнути їм руку допомоги у вигляді компенсації. А головне завдання на теперішній момент – утримати карантин протягом  40 днів та відслідковувати ситуацію в десятикілометровій зоні.  Отже розслаблятися ми не маємо права, доки не завершиться карантинний строк, - наголосив Олександр Пеклушенко.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області