Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ємельяненко: «Наступний тиждень буде особливо спекотним, тож треба ще більше посилити протипожежні заходи»

3 серпня 2012 - 14:24

Віктор Ємельяненко: «Наступний тиждень буде особливо спекотним, тож треба ще більше посилити протипожежні заходи»

За прогнозами синоптиків, наступний тиждень буде одним з найспекотніших цього літа – температура повітря  сягне 40 градусів, на території області встановлено п’ятий клас пожежної небезпеки. У зв’язку з погіршенням погодних умов перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко провів обласну селекторну нараду з питань організації попередження і ліквідації пожеж у природних екосистемах у період найвищого класу пожежної небезпеки.

- Складні погодні умови, а саме – вкрай висока температура повітря, активне сонце та вітер призводять до пожеж у екосистемах. Тільки протягом липня на території області в лісових масивах виникло 25 пожеж. Дві з них сталися в Запорізькому районі: вогнем було пошкоджено 5,8 га лісу. У Кам’янсько-Дніпровському районі також зафіксовано дві пожежі, постраждали 6,3 га лісу. Ми повинні посилити профілактичні заходи та тримати ситуацію під серйозним контролем, - наголосив Віктор Ємельяненко.

За словами посадовця, найрезонанснішими були дві пожежі в липні. Перша з них сталась 21 липня, коли на базі відпочинку «Родем» в Якимівському районі вигоріло 350 м.кв. покрівлі,  було евакуйовано 74 відпочиваючих. Другу зафіксовано 30 липня: в Бердянскому районі на території  заказника ГП «Бердянський лісгосп»  вигорів очерет у поймі річки Берда на загальній площі 27 га.

Попри ці негативні фактори є й позитивні результати: не допущено жодної пожежі хліба на коріннні. Торік таких пожеж було дві на загальній площі 1,4 га.

- Завдяки злагодженій роботі всіх служб цивільного захисту та ефективній роботі аварійно-рятувальних підрозділів у області не було  допущено розвитку пожеж на відкритих територіях до великих масштабів та катастрофічних наслідків від них. Пожежі, які виникали, ліквідовувались у тих масштабах, які існували на момент прибуття пожежних підрозділів області, - підкреслив Віктор Ємельяненко.

Наразі в області максимально обмежено доступ населення та в’їзд автомобільного транспорту на територію лісових масивів. Це обмеження буде діяти протягом усього періоду високого і надзвичайно високого класів пожежної небезпеки. Також проводяться роботи з оновлення мінералізованих смуг і очищення від захаращень ділянок лісових масивів, що прилягають до населених пунктів, лікувально-оздоровчих закладів та інших об’єктів, прибираються узбіччя доріг та лісосмуг уздовж доріг  від сухої трави, сміття та захаращеності.

Крім того, за дорученням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова початок сезону полювання переноситься на невизначені терміни у зв’язку зі складними погодними умовами. Орієнтовно, він розпочнеться на початку вересня. Відповідне розпорядження голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка вже готове, і найближчим часом керівники територій області перейдуть до його виконання та роз’яснення серед населення необхідності впровадження таких посилених заходів.

 

Довідкова інформація:

З початку поточного року на території області виникла 1431 пожежа (у 2011 році – 1351), збільшення майже на 6%.

На пожежах загинули 59 осіб ( у 2011 році – 79 осіб), матеріальні збитки становлять 47 млн. грн.

У природних екосистемах на території  області виникло 869 пожеж ( загальний  обсяг), з яких  74 - лісові пожежі на загальній площі 73,57 га.

Найбільша кількість пожеж виникла на  територіях: м.Запоріжжя – 288, Запорізький район – 176, Бердянський – 70, Кам’янсько-Дніпровський – 69.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»