Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

В Міністерстві культури України відбулася нарада з начальниками управлінь культури і туризму облдержадміністрацій за темою «Про нагальні проблеми галузі культури та спільні дії щодо їх вирішення»

3 серпня 2012 - 14:54

31 липня 2012 року в Міністерстві культури України відбулася нарада з начальниками управлінь культури і туризму облдержадміністрацій  за темою «Про нагальні проблеми галузі культури та спільні дії щодо їх вирішення».

У нараді взяли участь заступник Міністра – керівник апарату О. Губіна, директор Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення О. Пасічник, директор Департаменту формування державної політики у сфері культури, мистецтв та освіти Л. Гомольська, начальник управління бухгалтерського обліку та фінансової звітності В. Жук, заступник директора Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей В. Вечерський.

Заступник Міністра культури України О. Губіна у своєму виступі підкреслила, що Міністерство має формувати державну політику в галузі культури, в тому числі й шляхом формування стратегічних цілей. Для цього необхідно синхронізувати дії Міністерства з обласними управліннями. Стратегічні напрямки розвитку культурного простору закладено в Концепції гуманітарного розвитку України та Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку культури і мистецтва на період до 2017 року. Саме прийняття цих документів дозволить консолідувати роботу всіх органів влади у галузі культури.  

Начальником управління бухгалтерського обліку та фінансової звітності Мінкультури В. Жуком порушено питання скорочення закладів культури, яке сьогодні відбувається на місцях. Він нагадав, що Закон «Про культуру» передбачає створення базової мережі закладів культури.  Поки не будуть розроблені нормативно-правові акти по створенню базової мережі, заклади культури, незважаючи на існуючи проблеми, не повинні закриватися.

Представники областей висловились про необхідність зміни коефіцієнту розрахунків місцевого бюджету, який виділяється на потреби культури. При цьому О. Губіна підкреслила, що «показники культури не можуть вимірюватися тільки цифрами. Кожен регіон має видавати якісний культурний продукт, – і в цьому має допомогти Концепція гуманітарного розвитку. Культурний продукт має актуалізуватися, відповідати викликам сучасності, а головне – задовольняти запити нашої молоді. І саме над цим потрібно працювати, - а держава завжди буде підтримувати. Українська нація має полюбити свою культуру, – інакше наша з вами праця не буде мати сенсу».

На нараді виступила начальник управління культури і туризму Запорізької облдержадміністрації Ірина Конарева, яка поінформувала  про стан галузі культури Запорізької області та порушила питання щодо розробки Міністерством ряду нормативно-правових актів, а також внесла пропозиції:

- більш широко висвітлювати культурно-мистецькі події регіонів, саме Запоріжжя, на сторінках загально-державної газети «Культура і життя»;

- внести зміни до постанови МКУ від12.12.2011 № 1271 «Про затвердження переліку послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній власності», враховуючи пропозиції областей України та напрацьований раніше досвід. І.Е. Конарева також доповіла про хід підготовки ІІІ Всеукраїнського козацького фестивалю „Покрова на Хортиці” та запросила творчі колективи з областей України до участі у заходах фестивалю.

За підсумками засідання було прийнято рішення проводити такі наради систематично, тому що результативність розвитку галузі  полягає саме в єдності органів культури і мистецтва.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів