Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Як область-донор, ми маємо моральне право звертатися за підтримкою до Уряду»

3 серпня 2012 - 17:09

Олександр Пеклушенко: «Як область-донор, ми маємо моральне право звертатися за підтримкою до Уряду»

Під час робочої поїздки Прем’єр-міністра України Миколи Азарова до Запоріжжя керівництвом області було порушено низку нагальних питань, вирішення яких потребує об’єднання зусиль влади державного та регіонального рівнів.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко повідомив та прокоментував пропозиції, які надано на розгляд Уряду за підсумками поїздки.

Тривалий час серед першочергових проблем області є водозабезпечення та водовідведення. Як підкреслив Олександр Пеклушенко, власними силами знайдено шляхи ефективного її розв’язання, які покладено в основу обласної програми водопостачання та водовідведення.

Зокрема, нею передбачено створення єдиної системи водопостачання та водовідведення, зниження витрат на виробництво води, використання вільних потужностей водогонів та водоканалів тощо. Реалізація цих заходів дозволить поетапно забезпечити всіх жителів області якісною і в повному обсязі дніпровською водою. На їх виконання потрібно 60 млн. грн. щорічно, в результаті чого буде можливим підключення до централізованого водопостачання близько 50 тис. жителів кожного року.

На першому етапі Уряду надано пропозицію передбачити у Державному бюджеті на 2013 рік  30 млн. грн. на розробку проекту південно-західного групового водоводу для забезпечення водопостачання центральної частини області.

У рамках «водного» питання також йде мова про виділення 150 млн. грн. на будівництво споруд для очищення й повторного використання промивних вод ДВС-1.

Під час огляду головного будівельного майданчика області – мостових переходів через Дніпро у Запоріжжі Глава Уряду відмітив позитивну динаміку у виконанні робіт. Це стало можливим завдяки стабільному та своєчасному фінансуванню. Тож для подальшого збереження темпів та остаточного завершення будівельних робіт стале фінансування необхідно забезпечити і у наступному році.

Крім того керівництво області непокоїть ситуація в електрометалургійному комплексі, де на фоні зниження цін на металургійну продукцію відбувається постійне зростання тарифів на електроенергію.

- Ми звернулися до Премєр-міністра з проханням доручити міжвідомчій робочій групі підготувати матеріали для урядового засідання за участю власників та керуючого менеджменту таких підприємств як «Дніпроспецсталь», феросплавний завод, алюмінієвий, титано-магнієвий комбінати для спільного пошуку розв’язання комплексу проблем, і насамперед, вартості електроенергії, - повідомив Олександр Пеклушенко.

Окремо порушено питання стосовно КП «НВК» Іскра», де становище продовжує погіршуватися, зокрема, через невиконання фінансових зобов’язань ДК «Укрспецекспорт». У зв’язку з цим керівництво області звернулося до Глави Уряду з проханням доручити ДК «Укроборонпром», у чиєму підпорядкуванні знаходиться підприємство, здійснити своєчасні розрахунки та надати фінансову допомогу в обсязі 56 млн. грн.

Ще одне проблемне питання – стан повітряних воріт Запоріжжя. За словами Олександра Пеклушенка міжнародний аеропорт «Запоріжжя» знаходиться на межі припинення діяльності, чого допустити не можна. Тим більше, що регіональна влада зробила все від неї залежне, зокрема, підготувала проект розпорядження Кабміну щодо передачі майнового комплексу аеропорту у власність територіальної громади м.Запоріжжя. Але документ було знято з розгляду. Тому голова облдержадміністрації попросив особистого сприяння Прем’єр-міністра у вирішенні питання передачі аеропорту в комунальну власність, що дозволить залучити інвестиційні кошти для його розвитку.

Подальшого розвитку та модернізації потребує й електротранспорт в обласному центрі. Щоправда із року в рік констатується отримання не в повному обсязі компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян, що є основною причиною збиткової роботи «Запоріжелектротрансу». Наприклад, за перше півріччя пільгових перевезень здійснено на суму 33,6 млн. грн., а відшкодовано державою лише 22,4 млн. грн. Тому перед Прем’єр-міністром порушено питання про виділення додаткових коштів субвенції м.Запоріжжю в сумі 45,1 млн. грн.

Крім того, Уряду надано розрахунки щодо необхідності виділення субвенції на виконання ремонтних робіт на вулично-шляховій мережі м. Запоріжжя в обсязі 97,2 млн. грн.

Нещодавно Уряд виділив 31 млн. грн. для реконструкції Палацу спорту «Юність». Користуючись нагодою, Олександр Пеклушенко подякував Миколі Азарову за увагу та обговорив питання завершення робіт. Мова йшла про передбачення в 2013 році коштів у сумі 68,5 млн. грн. у рамках державної цільової соціальної програми «Хокей України».

- Перебуваючи у нас з робочою поїздкою, Прем’єр-міністр на власні очі переконався, на що здатні запоріжці: на водній станції – це одна з кращих в Україні лабораторія, на будівництві мостів – досягнення вражаючих темпів робіт. Ці та інші приклади дають нам моральне право звертатися до держави, до Уряду за підтримкою у тих справах, де наші можливості на регіональному рівні обмежені. І ми знаходимо розуміння цього права у державної влади, це підтверджується рекордною сумою (понад 500 млн. грн.) субвенцій, яку область отримала цього року. Нині ж ми торкнулися з Главою Уряду найбільш нагальних проблем території. Впевнений, що нас почули, і наша конструктивна співпраця з центральними органами влади тільки зміцниться, - заявив Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області