Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Усі причетні до локалізації загрози поширення африканської чуми здійснили справжній подвиг»

6 серпня 2012 - 14:47

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко провів виїзну нараду з керівниками підрозділів, які відповідають за організацію та перебіг карантинних заходів у Приморському районі, які запроваджено у зв’язку з виявленням у свиней вірусу африканської чуми. Крім того Олександр Пеклушенко особисто побував у епіцентрі карантинної зони - селі Комишуватка Приморського району.

З моменту оголошення карантину на в’їздах у населений пункт встановлено два блок-пости, на яких цілодобово чергують працівники міліції, рятувальники та представники ветеринарної служби. Усі фахівці діють відповідно до вимог інструкцій, згідно з якими запроваджено певні обмеження щодо перетину кордону зони карантину.

Загалом у 10-кілометровій зоні навколо села Комишуватка встановлено сім постів, а також працює чотири  бригади ветеринарів, які здійснюють обхід кожного домашнього господарства з метою взяття на облік та перевірки стану здоров’я поголів’я свиней. Всього до участі в карантинних заходах залучено близько 300 фахівців, яким місцева адміністрація створила належні умови праці та тимчасового проживання.

Перебуваючи на території села Комишуватка, Олександр Пеклушенко зустрівся з місцевими жителями, які, зокрема, подякували йому за своєчасно отриману та в повному обсязі виплачену компенсацію за втрачену худобу. Загальна сума компенсації склала понад 285 тис. грн, які на прохання обласної влади були виділені з державного бюджету із розрахунку 18,17 грн. за один кілограм живої ваги. Водночас з резервного фонду обласного бюджету виділено кошти на компенсацію втрат молодняка свиней з розрахунку 55 гривень за один кілограм ваги. Крім того, буде вирішено питання щодо надання компенсації за знищене молоко, яке заборонено вивозити та реалізувати за межами зони карантину.

Під час спілкування з жителями Комишуватки також йшлося про необхідність вирішення ще ряду проблемних питань, зокрема, стосовно забезпечення населення питною водою, транспортним сполученням та медичною допомогою, а також щодо розширення асортименту продукції в місцевому продовольчому магазині. Перебуваючи в крамниці, голова облдержадміністрації зв’язався телефоном з її власником, який запевнив, що задовольнить усі прохання місцевих жителів.

Загалом  Олександр Пеклушенко дав високу оцінку діям місцевої влади, ветеринарної служби, підрозділам ГТУ МНС та ГУМВС у Запорізькій області, інших структур, які, не маючи практичного досвіду, забезпечили належну організацію карантинних заходів у зоні виявлення вірусу африканської чуми.

- У короткий термін нам вдалося локалізувати це захворювання худоби в зародковому стані. Вважаю, що всі причетні до ліквідації загрози  поширення африканської чуми здійснили справжній подвиг у мирний час. Маю надію, що деякі з них будуть відзначені державними нагородами. Крім того, вкотре хочу наголосити, що здоров’ю та життю жителів Комишуватки та Приморського району, а також жителів Запорізької області,  численних відпочивальників на Азовському узбережжі  абсолютно нічого не загрожує, - зазначив Олександр Пеклушенко, коментуючи свої враження від перебування в зоні карантину.

Слід зазначити, що загалом карантин триватиме 40 днів. У цей період здійснюватиметься постійний моніторинг ситуації не тільки у 10-кілометровій зоні, а й у 150-кілометровій зоні спостереження.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа безпеки та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців