Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Керівництво області бере під контроль виконання обов’язків підприємств перед інвалідами

6 серпня 2012 - 15:12

Керівництво області бере під контроль виконання обов’язків підприємств перед інвалідами

На обліку в Запорізькому обласному відділенні Фонду соціального захисту інвалідів перебувають 4698 підприємств та фізичних осіб-підприємців, на яких повинні працювати мінімум 4% інвалідів від загальної кількості працівників. Наразі на підприємствах області працюють 17753 інваліди, хоча за нормативом  має працювати 17781 людина з обмеженими фізичними  можливостями.

Про це повідомив заступник голови ОДА Андрій Гамов під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

З початку поточного року в області створено 23 робочих місця для людей з обмеженими фізичними можливостями. Надано безповоротну фінансову допомогу двом підприємствам, а саме - «Мелітопольському учбово-виробничому підприємству №2 Українського товариства сліпих» для створення на робочих місцях інвалідів належних санітарно-гігієнічних умов (640,8 тис.грн.) та підприємству «Нова-Прес» Запорізької обласної організації УТОС на створення чотирьох додаткових робочих місць (348 тис.грн.).

- Різниця між нормативною та фактичною кількістю працівників-інвалідів складає лише 28 робочих місць, але вона тримається на такому низькому рівні за рахунок підприємств, які здійснюють соціально орієнтовану політику управління і значно перевищують встановлений норматив у 4% працівників-інвалідів, - повідомив Андрій Гамов.

Серед підприємств-лідерів – ВАТ «Мотор-Січ», ЗАТ «ЗАЗ», ПАТ «Дніпроспецсталь», ВАТ «Запоріжтрансформатор», КП «Запорізький титано-магнієвий комбінат», КП «Водоканал», КБ «Прогрес» ім.. О.Г.Івченка, ВАТ «Запорізький завод феросплавів», ПАТ «Пиво-безалкогольний комбінат «Славутич» та інші.

Станом на 1 липня на 3590 підприємствах норматив щодо кількості працівників-інвалідів виконано на 100%,  на 783 норматив не виконувався, з них 596 підприємств, які фінансуються за рахунок бюджету, мають статус неприбутковості.

Борг підприємств області за невиконання нормативу в 2011 році складає 20,9 млн.грн., загальна сума несплачених адміністративно-господарських санкцій за три роки становить 53 млн.грн.

- Важливим чинником на шляху до повноцінної праці для інвалідів є здобуття вищої освіти. На сьогодні за кошти Фонду соціального захисту інвалідів навчаються 80 студентів-інвалідів у 17 вузах України, - поінформував Андрій Гамов.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко переконаний: і влада, і підприємства повинні зробити все від них залежне, щоб створити нормальні умови для навчання, роботи та просто життя  людей з обмеженими фізичними можливостями.

- Інваліди – такі самі люди, як всі інші, тільки кращі, і вимагають особливого ставлення. І підприємства, які хочуть економити за рахунок інвалідів, у результаті будуть економити на своїх доходах. Ми нікому не дозволимо не виконувати закон та обмежувати людей у тому, на що вони мають законне право. Також хочу додати, що беру ініціативу в свої руки, і прошу надати мені перелік 50 дітей-інвалідів, які хочуть отримати освіту або влаштуватися на роботу – за рахунок моїх резервних коштів їм буде надана вся необхідна допомога, - підсумував Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»