Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Дудка: «Ми надаємо перевагу місцевим інвесторам, і наше завдання – поширити «патріотичне інвестування»

15 серпня 2012 - 11:05

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка взяв участь у програмі «По суті» на телеканалі «Запоріжжя», під час якої розповів телеглядачам про ситуацію на споживчому ринку області та підсумки жнив  2012 року.

- Можу сказати з упевненістю на всі 100%: запоріжці не залишаться без хліба, м’яса, круп, плодово-овочевої продукції та інших продуктів. На сьогодні ми маємо серйозний запас продовольчого зерна, зібраного цього року – це понад 700 тис. тонн, а також резерв, який переходить з року в рік, - близько 230 тис. тонн продовольчого зерна. Всіма іншими продуктами харчування область також забезпечена в необхідному обсязі, - повідомив Олександр Дудка.

За словами посадовця, аномальна спека  знищила  майже половину врожаю ранніх зернових, зате позитивно вплинула на якість зерна. Так, поточного року майже 80% зібраного врожаю – це зерно І-ІІІ ґатунку, що є дуже гарним показником.

Керівники сільськогосподарських підприємств, які теж взяли участь у програмі, запропонували, щоб влада звернулась до науковців з пропозицією винайшти кращі методи збереження врожаю за умови аномальної спеки та відсутності дощів улітку.

- Повертаючись до історії, нагадаю, що дуже складні погодні умови, засуха та спека на території області були і в 1970-ті, і в 1990-ті роки, а останнього разу – в 2003 році. Тоді сільське господарство ледве трималося: люди сіяли більше зерна, ніж потім збирали. У 2000 році була прийнята реформа, в результаті впровадження якої в занепаді опинились 80% сільськогосподарських підприємств. А засуха в 2003 році взагалі призвела до того, що в людей не було коштів ані на пальне, ані на зарплати працівникам. Тим не менш,  в області є сотні підприємств, які навіть зараз виглядають дуже потужно. Тому, я переконаний, всі вони будуть і надалі нормально працювати, а обласна влада зі свого боку  надаватиме їм усіляку підтримку, - зазначив Олександр Дудка.

Посадовець висловив позицію обласної влади щодо інвестицій у сільське господарство: перевага віддається вітчизняним інвесторам, які готові не тільки вкладати кошти у виробництво, а й займатися розвитком інфраструктури територій.

- Ми, як влада, надаємо перевагу місцевим інвесторам, і наше завдання – поширити так зване «патріотичне інвестування». Результати набагато кращі, коли кошти вкладає людина, яка сама народилась та виросла на землі, де планує працювати. У таких інвесторів є бажання вкладати кошти і в розвиток інфраструктури, і в надання допомоги людям, бо це – інвестиції в тому числі в своє життя, - зазначив Олександр Дудка.

Також плануються інвестиції в аграрний сектор з боку влади: наразі облдержадміністрація готує пропозиції до центральних органів влади щодо надання сільськогосподарським підприємствам довгострокових кредитів під малі відсотки, щоб вони змогли побудувати  зрошувальні системи, а це дозволить зберегти врожай у випадку спеки наступного року.

Повтор програми «По суті» можна подивитися в неділю, 19 серпня, о 10.00 на телеканалі «Запоріжжя».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів