Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Гончарук: «Для економії бюджетних коштів ми повинні впроваджувати енергозберігаючі заходи»

16 серпня 2012 - 15:24

Петро Гончарук: «Для економії бюджетних коштів ми повинні впроваджувати енергозберігаючі заходи»

На сьогодні питання скорочення споживання паливно-енергетичних ресурсів є надзвичайно актуальним, тому енергозберігаючі заходи та економне використання енергоресурсів знаходиться під контролем обласної влади. Тим не менш, спостерігається тенденція зростання рахунків бюджетних установ за комунальні послуги та енергоносії.

Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук під час засідання регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яке провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Минулого року в порівнянні з 2010 роком витрати на енергоносії зросли на 27,3 %, а за І півріччя 2012 року у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року – на 37,4 %. Це обумовлено не тільки підвищенням тарифів на енергоносії, а й збільшенням їх споживання у фізичних обсягах, - зазначив Петро Гончарук.

За словами посадовця, в першому півріччі поточного року середній показник росту споживання теплоенергії по області у фізичних обсягах у порівнянні з аналогічним періодом минулого року складає 1,9 %, при цьому по м. Бердянськ – 25,1 %, по Василівському району – 31,7 %.

У м.Мелітополь витрати бюджетних коштів зросли на 56,1 %, м. Бердянськ – на 43,9 %, у Михайлівському районі – на 48,4 %, Чернігівському районі – на 43,8 % та Бердянському районі – на 39,2 % при середньообласному  показнику  37,4 %.

- Зазначені факти потребують детального аналізу та реагування. Невжиття заходів зі скорочення споживання енергоносіїв, стимулювання керівників бюджетних установ до раціонального та ощадного використання паливно-енергетичних ресурсів, диверсифікації джерел енергопостачання та здійснення енергозберігаючих заходів призводить до зростання незабезпеченості асигнуваннями розрахунків за енергоносії, - зазначив Петро Гончарук.

Підвищення споживання у фізичних обсягах електричної енергії  значною мірою відбулося на таких територіях: Чернігівський район – на 40,5 %, Михайлівський  – на 20,2 % та Бердянський район – на 17,0 %, хоча в цілому по області спостерігається скорочення споживання електричної енергії – на 0,6 %.

Темпи зростання споживання природного газу у фізичних обсягах за вказані періоди  по області складають 5,7 %, але по окремих територіях вони значно більші, а саме по м. Мелітополь – 19,9 %,  Василівському району – 43,4 %.

- Бюджетними установами впроваджується перехід з одного виду енергоносіїв на інший. Це має давати економію фінансових ресурсів, яку ми на теперішній час по названих територіях не бачимо, - підкреслив Петро Гончарук.

З метою  скорочення споживання енергоносіїв Головним управлінням промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації буде розроблено типовий інформаційно-енергетичний паспорт бюджетної установи та створено систему моніторингу за ефективним використанням енергоносіїв бюджетними установами області.

Території області, в свою чергу, повинні створити при райдержадміністраціях та міськвиконкомах робочі групи, на які буде покладено завдання аналізу даних інформаційно-енергетичних паспортів бюджетних установ, виявлення причин надмірного споживання енергоносіїв та спільно з керівниками бюджетних установ розроблення заходів щодо енергозбереження та економії бюджетних коштів.

- Наше головне завдання – це підвищення соціальних стандартів для жителів Запорізького краю. Тож ми повинні заробляти та економити кошти. Якщо заробляти в нас виходить, то економити вдається не дуже добре. Керівник кожної бюджетної структури повинен розпочинати день, перевіряючи лічильники електроенергії, води та газу, слідкувати за їх споживанням. Але економити необхідно не за рахунок, наприклад, низької температури в школах та дитячих садках, а шляхом викорінювання халатності, - підсумував Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»