Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Надходження до місцевих бюджетів області від плати за землю збільшились на 11,6%

17 серпня 2012 - 13:24

Надходження до місцевих бюджетів області від плати за землю збільшились на 11,6%

За перше півріччя поточного року до місцевих бюджетів області надійшло 283,1 млн. грн. від плати за землю.  План перевиконано на 7,9%, зростання надходжень у порівнянні з аналогічним періодом минулого року склало  11,6 %.

Про це повідомив заступник голови ОДА Петро Гончарук під час засідання регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яке відбулося під головуванням  Олександра Пеклушенка.

- Приріст надходжень від плати за землю забезпечено в основному за рахунок збільшення орендної плати за землю, а саме  збільшення ставок за надані в оренду землі.  Найбільш вагома частка в сумі  надходжень - це орендна плата за землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, які складають 84,6% усіх земель області, та земель несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів, - повідомив Петро Гончарук.

Середній рівень зростання надходжень до місцевих бюджетів області по районах у середньому становить 26,6%. Найвищі показники мають Гуляйпільський район  – 58% та Новомиколаївський  – 55,8%, найнижчий - в Якимівського району - 7,8%. У містах області зростання становило лише 8%, передусім, за рахунок зменшення надходжень по м.Токмак  (на 7,4%).

За словами посадовця, окремо слід звернути увагу на аналіз ставок орендної плати. За найнижчими ставками орендної плати - на рівні трикратного розміру земельного податкунадаються в оренду 76,6% (6,4 тис. га) несільськогосподарські землі в населених пунктах  проти 73,6%   (6,1 тис.га) на 1 липня минулого року.

- Збільшення відбулося за рахунок укладання додаткових угод на оренду земель, які оподатковувалися в порушення чинного земельного законодавства. Однак, незважаючи на проведену роботу, відсоток цих земель і досі залишається значним – 6,3% проти  11,8 % у 2011 році. Зауважу, що земельне законодавство щодо ставок орендної плати змінилося ще у 2008 році, але і через п’ять років на десяти територіях області досі діють договори, в яких ставки не відповідають чинному законодавству, - підкреслив Петро Гончарук.

За словами посадовця, на більшості територій землі несільськогосподарського призначення в межах населених пунктів здаються в оренду за найнижчими ставками. Це м. Запоріжжя, де 97,8 % земель надається в оренду за ставками до 3%, Пологівський район – 97,6%, Якимівський район – 97,3%, Токмацький район – 92,9% та м.Мелітополь – 84,2%.

При цьому перегляд угод у бік збільшення ставок орендної плати з мінімального до середнього та максимального рівня протягом минулого та поточного років відбувається повільними темпами. 

Що стосується земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, то їх  значна маса (38% або 47,6 тис. гектарів) надається в оренду за мінімальними законодавчо встановленими ставками (до 3% до нормативної грошової оцінки). За середніми ставками (на рівні 3,1-7%) орендується 60,4% (75,6 тис. гектарів) земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів проти 48,3% (56 тис. гектарів) земель станом на 1 липня 2011 року.

- Найбільше земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів здаються в оренду за мінімальними ставками Якимівською райдержадміністрацією - 83,5%, Вільнянською - 79,1%, Бердянською - 56,5% та Михайлівською - 54,3%. Необхідно продовжити роботу щодо охоплення орендними відносинами земель запасу, резерву та інших ділянок, перегляду договорів оренди з урахуванням збільшення орендної ставки від мінімальної до середньої та максимальної, вжити заходи щодо оновлення грошової оцінки земель, - підсумував Петро Гончарук.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»