Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласною владою вжито всі необхідні заходи для ліквідації спалаху захворювання сибіркою та недопущення його поширення

20 серпня 2012 - 13:51

18 серпня після експертизи, яку провели фахівці Запорізької регіональної лабораторії ветеринарної медицини, було встановлено факт захворювання на сибірську виразку тварини в одному з господарств у с. Вознесенка Мелітопольського району.

У той же день з метою локалізації та недопущення поширення захворювання голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко  скликав  термінове засідання обласної надзвичайної протиепізоотичної комісії, яка затвердила усі необхідні організаційні заходи.

Перше засідання оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації Олександр  Пеклушенко  провів 18 серпня  безпосередньо в с. Вознесенка Мелітопольського району.

Як повідомив  на апаратній нараді заступник голови облдержадміністрації Віктор Емельяненко, на сьогодні владою та відповідними службами вжито всі необхідні заходи для ліквідації спалаху  захворювання сибіркою та недопущення його поширення.

У результаті спільних дій спеціалістів ветеринарної медицини, ГУ МВС та СЕС в Запорізькій області все м’ясо від хворої тварини вилучено з обігу та знищено шляхом спалення на місці її загибелі.

Встановлено, що контакт із м’ясом хворої на сибірку тварини мали 26 осіб. Наразі вони перебувають під контролем медичної служби та отримують профілактичне лікування.

Як повідомив стажист на посаду заступника голови облдержадміністрації Ігор Шишка,  дві особи, які безпосередньо обробляли тушу корови, госпіталізовані з ознаками підвищення температури тіла.

Фахівцями ветеринарної медицини, міліції та санепідстанції з’ясовуються джерела і шляхи передачі збудника інфекції, в осередку захворювання проводиться ряд протиепізоотичних, протиепідемічних та санітарно-гігієнічніх заходів.

Протягом 18 та 19 серпня в Мелітопольському районі працювало 7 груп з 14 ветеринарних спеціалістів для проведення подвірних обходів, моніторингу епізоотичної ситуації та щеплення невакцинованого поголів’я. За дві доби здійснено обхід 657 дворів, щеплено проти сибірки 174 тварини. Ознак захворювання тварин більше не виявлено.

Протягом 14 діб фахівці ветеринарної медицини будуть продовжувати спостереження за сільськогосподарськими тваринами. В с. Вознесенка встановлено три блок-пости в складі працівників УМВС, МНС та ветеринарної медицини з метою забезпечення заборони обігу тварин усіх видів та вивезення продуктів і сировини тваринного походження з території неблагополучного пункту.

Карантин на території с. Вознесенка та прилеглої території пасовища Вознесенської сільської ради встановлено до 1 вересня 2012 року.

Як повідомив начальник управління громадської безпеки ГУ МВС України в Запорізькій області Юрій Молчанов,  правоохоронними органами проведено велику роботу з установлення осіб, які контактували із зараженим м’ясом. Як показала перевірка магазину в м. Мелітополь, м’ясо хворої на сибірку тварини було здано на реалізацію без будь-яких документів. Матеріали щодо цього факту передано в прокуратуру. Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи.

Начальник ГУ ветеринарної медицини в Запорізькій області Валентина Стулова повідомила, що  фахівці ветслужби та СЕС перевірять усі точки продажу м’яса позапланово. Саме на посиленні контролю за продажем м’яса на ринках та в магазинах акцентував увагу голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Ми маємо дуже ретельно вивчити саме причини виникнення цієї надзвичайної ситуації в Запорізькій області. По-перше, необхідно переконати селян, щоб вони офіційно легалізували свою худобу. По-друге, треба вирішувати питання з вакцинацією худоби. Не всі селяни мають змогу сплатити в повному обсязі за вакцинацію. А ми сьогодні економимо на цьому, а потім втрачаємо  більше, ліквідуючи наслідки надзвичайних ситуацій. Також потрібно під особливий контроль узяти місця захоронення тварин, щоб уникнути в подальшому подібних ситуацій. І головне, ми маємо вирішити питання більш ретельного санітарного контролю на ринках. Перш за все нам необхідно вирішити питання створення регіональних боєнь, де будуть створені  цивілізовані умови та забезпечено необхідний контроль за якістю продукції, - наголосив Олександр Пеклушенко, підбиваючи підсумки розгляду питання.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»