Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Доручення Президента щодо захисту прав дітей спрямоване на вирішення їх найгостріших проблем

31 серпня 2012 - 14:42

Доручення Президента України Віктора Януковича щодо поліпшення захисту прав і законних інтересів дітей спрямоване на вирішення їх найгостріших проблем

Доручення Президента України Віктора Януковича щодо поліпшення захисту прав і законних інтересів дітей спрямоване на вирішення їх найгостріших проблем. Як повідомив на брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, доручення підготовлено після ретельного аналізу питань, з якими самі діти зверталися до Глави держави під час зустрічі з ним 1 червня, в Міжнародний день захисту дітей, та в ході робочих поїздок Віктора Януковича.

Ю.Павленко наголосив, що в документі йдеться про першочергові невідкладні заходи щодо охорони здоров'я дітей, їх права на освіту, соціальний захист, правосуддя, інформаційну безпеку, захист від насильства і дискримінації тощо.

Уповноважений Президента підкреслив: увага Глави держави спрямована насамперед на забезпечення права дитини на освіту, зокрема розвиток інклюзивної освіти та створення повноцінних умов для навчання дітей з особливими потребами в загальноосвітніх школах.

«Перший пункт доручення стосується зміни формули міжбюджетних трансфертів з тим, аби сума, що виділяється на учня з особливими потребами в загальноосвітній школі, дорівнювала сумі, що виділяється для учня у спеціальній школі», - зазначив Уповноважений Президента.

Він додав, що Уряду доручено вжити заходів щодо забезпечення в повному обсязі у 2013-му та наступних роках дітей з особливими потребами підручниками, в тому числі з шрифтом Брайля.

За словами Ю.Павленка, Президент, крім того, наполягає на вдосконаленні правовиховної роботи зі школярами щодо їх захисту від проявів дискримінації та будь-яких форм насильства. Йдеться також про вжиття необхідних заходів щодо вчасного попередження та недопущення насильства над дітьми в закладах освіти.

Крім того, додав Уповноважений Президента, перед Урядом поставлено завдання щодо сприяння створенню та розповсюдженню нових теле- та радіопрограм для дітей і молоді.

Місцевій владі Глава держави доручив підтримувати шкільне самоврядування, створення учнівських рад, роботу дитячих омбудсменів, молодіжні та дитячі громадські організації.

«Кожне четверте звернення, яке надходить на адресу Президента, стосується порушень прав дитини під час розлучення батьків. Тому Глава держави ставить перед Урядом завдання вдосконалити порядок і процедуру виконавчих дій при стягненні аліментів, примусового виконання рішень щодо визначення місця проживання дитини, а також рішень про повернення дитини до держави - місця її постійного проживання», - сказав Ю.Павленко.

Він водночас додав, що Генеральна прокуратура має проаналізувати дотримання законодавства щодо врахування думки дитини при розгляді судами справ про визначення місця її проживання та участі батьків у вихованні, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, а також спорів щодо управління майном дітей. У разі виявлення порушень у даних питаннях Генпрокуратура має вжити відповідних заходів реагування.

Крім того, зазначив Уповноважений Президента, значну увагу в дорученні приділено питанням соціального захисту дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування - йдеться про розвиток мережі соціальних гуртожитків.

Окремі завдання, за словами Ю.Павленка, покладені на голів облдержадміністрацій. Йдеться про реалізацію соціальних ініціатив Президента, дієвий контроль за організацією роботи служб у справах дітей та центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо попередження насильства в сім'ї, захист дітей від жорстокого поводження.

 

 

За повідомленням прес-служби Президента України

Читайте також

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України

СБУ встановила ще 6 правоохоронців-перевертнів, які займаються репресіями та фабрикують «докази» проти українців на тимчасово окупованих територіях

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожої атаки на Запорізький район

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни