Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Держкомзем попереджує жителів області про неякісні землевпорядні документи

6 вересня 2012 - 09:37

Держкомзем попереджує жителів області про неякісні землевпорядні документи

За даними Головного управління Держкомзему в Запорізькій області,  з початку року територіальними підрозділами області зареєстровано і видано громадянам більше 11 тисяч державних актів на право власності на земельну ділянку, 62 державні акти на право власності на земельну ділянку юридичним особам, 228 державних актів на право постійного користування землею та 13,8 тисяч договорів оренди землі.

Однак, на даному етапі виникли певні питання, пов’язані з термінами та порядком оформлення правовстановлюючих документів на землю. З 1 січня 2011 року в країні запрацювала перехідна електронна реєстраційна система ведення державного земельного кадастру. Одночасно було посилено контроль якості до ХМL-файлів (результат робіт із землеустрою в електронному вигляді), який відповідає міжнародним стандартам і критеріям. Запроваджена система  дала змогу уникати особистого контакту громадянина та посадових осіб, причетних до процедури оформлення земельних ділянок.

Тепер виготовленням ХМL-файлів займаються ліцензовані землевпорядні організації, які уклали із замовником договір на виготовлення технічної документації.  Але із  250 тисяч надісланих ХМL-файлів для занесення в реєстраційну систему лише 50 тисяч повністю відповідають установленим вимогам, решта ж містять помилки, тому можуть бути внесені до електронної системи лише після їх виправлення. Це наочно демонструє низький професійний рівень виконання землевпорядних робіт ліцензованими землевпорядними організаціями області.

Сьогодні, аби не відповідати за свої огріхи, більшість ліцензованих землевпорядних фірм, виготовивши технічну документацію, віддають її громадянину на руки. Далі громадянин сам звертається до органів Держкомзему і там виявляється, що документація виготовлена неякісно,  допущено помилки при  оформленні ХМL-файлу або не внесена необхідна інформація до нього.

У зв’язку з цим начальник Головного управління Держкомзему в Запорізькій області Олександр Чайка звертає увагу на те, що відповідно до законодавства ліцензовані фірми мають виконувати повний обсяг робіт з оформлення правовстановлюючих документів на землю, в т.ч. супровід їх реєстрації та  доопрацювання (в разі необхідності). Звертатися до відділів Держкомзему повинні представники ліцензованих землевпорядних організацій, а не громадяни. Громадяни ж повинні бути пильними при укладанні договору з ліцензованою землевпорядною організацією, звертаючи особливу увагу на терміни і якість виконання робіт.

При виникненні будь-яких проблемних питань з ліцензованою організацією громадяни повинні звертатись зі скаргою до органів  Держкомзему, які в свою чергу мають можливість провести перевірку діяльності цієї організації та, при виявлені порушень, позбавити ліцензії.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України