Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Запоріжжі з робочою поїздкою побував Президент України Віктор Ющенко

6 червня 2005 - 17:20

Разом з Главою держави  прибули Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, перший заступник Держсекретаря Іван Васюник, міністр культури і туризму Оксана Білозір, міністр охорони навколишнього середовища Павло Ігнатенко, мер Києва Олександр Омельченко, голова Держкомжитлокомунгоспу Олексій Кучеренко та інші офіційні особи. До Запоріжжя прилетіли також діти Президента – Христина, Софійка і Тарасик.

Біля трапу літака високих гостей зустрічали голова Запорізької облдержадміністрації Юрій Артеменко, голова обласної ради Володимир Березовський, мер Запоріжжя Євген Карташов та начальник Запорізького гарнізону Віктор Закальський.

Дівчата в українських костюмах вручили Президенту хліб-сіль.

По дорозі за маршрутом відбулася коротка зупинка, під час якої В.А.Ющенко спілкувався з активістами партії „Народний союз „Наша країна”.

Першим об’єктом робочої поїздки Президента стала легендарна Хортиця. Президентський кортеж зупинився біля музею запорозького козацтва. На майданчику біля музею розташовані макети, карти і схеми забудови і розвитку історико-культурного комплексу „Запорозька Січ” Національного заповідника „Хортиця”. Його генеральний директор Костянтин Сушко тепло привітав Віктора Ющенка та супроводжуючих осіб і презентував їм проект комплексу.

Віктор Ющенко схвально відгукується на пропозицію передати всю землю острова Національному заповіднику і допомогти відповідним міністерствам профінансувати необхідні роботи.

Президент з дітьми у супроводі губернатора і директора заповідника проходять Тарасовою стежкою, яка напередодні була відкрита для відвідувачів, милуються краєвидом на Дніпро і Дніпрогес.

Високі гості вирушають до місця будівництва історико-культурного комплексу „Запорозька Січ”. Під час огляду майданчика, де почалося будівництво, пояснення надають генеральний підрядник, директор виробничого об”єднання „Протей” Юрій Спірин та головний інженер державного проектного інститут „Запоріжцивільпроект” Петро Заглада. Вони пояснюють, що комплекс складатиметься з внутрішнього кошу та передмістя. Центром внутрішнього кошу буде великий січовий майдан, в південній частині якого розміститься січова церква. Навкруги майдану планується розташувати будинок кошового отамана, січову канцелярію, пушкарю, пороховий льох, кошову і дві курінні скарбниці, січову школу, шість куренів – всього 15 об’єктів. Внутрішній кіш оточується ровом і валом з засікою.

Поряд знаходитимуться і рекреаційні об’єкти, основне призначення яких – створити найкращі умови для прийому туристів та забезпечити культурний відпочинок відвідувачів.

Виступ Президента України на Установчому засіданні Ради Українського козацтваПодальший шлях високих гостей проліг до козацького кола на Хортиці, де зібралися кілька тисяч козаків з різних куточків України. Тут починається Установче (розширене) засідання Ради Українського козацтва при Президентові України. Відбувається тризна по загиблим козакам. Керівники козацьких організацій України оголошують козацьке слово вірності Президентові України В.А.Ющенку та вручають йому відповідні універсали. Зачитується загальний Універсал, у якому головною є думка про єдність козаків і турбота про державні інтереси.

Перший заступник Держсекретаря України Іван Васюник зачитує Укази Президента про Раду Українського козацтва при Президентові України та призначення радника Президента України. Президент тут же на подіумі підписує Укази.

До слова запрошується Президент України (Стенограма виступу В.А.Ющенка).

Глава держави і супроводжуючі особи переїздять в інший кінець Хортиці – до козацької залоги. Президента Віктора Ющенка зустрічає директор ТОВ „Культурний центр „Хортиця” Валерій Козирєв, вітають артисти кінно-спортивного театру. У реставраційній залі високим гостям показують козацьке судно 1-ї половини ХVІІІ сторіччя „Чайка”, яке було піднято з дна Дніпра біля Хортиці. Після цього всі з інтересом переглядають виступ фольклорно-етнографічного кінно-спортивного театру „Запорізькі козаки”.

По завершенню виступу наказному отаману запорозького козацтва В.А.Ющенку (під час першого перебування в Запоріжжі у 2000 році він був посвячений у цей сан – прим. Прес-служби) В.Козирєв вручає булаву кошового отамана. Віктор Андрійович сердечно дякує за високу довіру, спілкується з козаками та оглядає експозицію історичних картин на козацьку тематику.

У другій половині дня у великій залі облдержадміністрації Президент зустрівся з управлінським, господарським та діловим активом області. Разом з В.А.Ющенком у президії знаходились Прем’єр-міністр України Ю.В.Тимошенко та голова Запорізької облдержадміністрації Ю.А. Артеменко.

З короткою інформацією про соціально-економічну та суспільно-політичну ситуацію в області виступив голова облдержадміністрації Юрій Артеменко (виступ Ю.Артеменка).

З трибуни і від мікрофонів у залі виступили мер Бердянська Валерій Баранов, підприємець, член обласної координаційної ради з питань підприємництва Олександр Мураховський, директор фірми „Ольф” Сергій Ольшанський, директор кампанії „Хлібодар” Юрій Чекальський, депутат Запорізької міськради Тетяна Огородова, мер Токмака Микола Левчук та інші, які поділилися певним досвідом розвитку підприємництва, висловили пропозиції і зауваження щодо вирішення проблем на рівні держави з подолання перепон на шляху дрібного і середнього бізнесу.

На частину з цих питань одразу відповіла Прем’є-міністр України Ю.В.Тимошенко, а також виклала стратегію дій Уряду на ближчу перспективу з поліпшення добробуту населення.

Потім перед активом виступив Президент України Віктор Ющенко, який поділився враженнями від побаченого і почутого на Запорізькій землі, відповів на запитання, розповів про основні завдання нової влади на нинішньому етапі розвитку української держави (Виступ В.А.Ющенка).

Одразу після зустрічі з активом області відбулася прес-конференція В.А.Ющенка для представників центральних і місцевих ЗМІ, у якій взяли участь Прем’єр-міністр України Ю.В.Тимошенко і керівник Запорізької області Ю.А.Артеменко (Стенограма прес-конференції).

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області