Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Президент проводить засідання Комітету з економічних реформ

6 вересня 2012 - 15:37

Президент проводить засідання Комітету з економічних реформ

Під головуванням Президента України Віктора Януковича відбувається засідання Комітету з економічних реформ, у якому бере участь і голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко.

На порядку денному  - оцінка швидкості та якості перетворень у соціальній сфері. Йдеться насамперед про реалізацію ініційованих Президентом соціальних ініціатив.

Глава держави наголосив: підвищення рівня добробуту кожного громадянина є стратегічним завданням влади. Передусім це стосується соціального та пенсійного забезпечення вразливих непрацездатних категорій населення.

«Також у центрі нашої уваги - модернізація системи охорони здоров’я, реформування освіти, забезпечення доступним житлом. Іншими словами - створення державою достойних, комфортних умов для проживання наших громадян. Звичайно, найважливіше питання, яке сьогодні турбує суспільство, - це тема зайнятості», - наголосив Віктор Янукович, додавши, що під час поїздок по регіонах часто чує від людей запитання про достойну зарплату та стабільну роботу.

«Це обов’язок держави - створити умови, щоб здорова частина населення мала можливість забезпечити себе та свої сім'ї  достойним життям», - наголосив він.

«Ключовий критерій, за яким буду проводити оцінку соціальних реформ: яким чином звичайний громадянин - учитель, медик, пенсіонер, шахтар, військовий - відчув результати реалізації нашої програми реформ», - сказав Президент. 

Під час засідання Віктор Янукович доручив Уряду протягом місяця підготувати комплексну програму вирішення проблеми зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць.

Глава держави особливо наголосив на неприпустимості загального підходу до вирішення цього питання: «Треба врахувати особливості працевлаштування різних категорій громадян за соціальним статусом, місцем проживання та віком. Ключова вимога – програма має містити чіткі критерії успішності. Треба ставити конкретні завдання по кожній з категорій безробітних».

Окрему увагу Президент звернув на важливість вирішення проблеми працевлаштування молоді. «Ми повинні за наступні три роки зменшити рівень безробіття молодих громадян удвічі», - зазначив він.

Вирішення проблеми зайнятості, на переконання Віктора Януковича, є сьогодні ключем до якісно нового соціального розвитку країни.

На думку Президента, в умовах обмежених ресурсів важливо вкладати кошти в ті галузі реального сектору економіки, які забезпечать швидку економічну віддачу. «Маючи в державі обмежений ресурс, ми повинні вкладати кошти тільки в ті напрямки економіки і реального сектору, які дадуть нам швидкий результат. Це й буде ефективність», - наголосив Глава держави.

Президент також зазначив, що тільки підвищення заробітної плати дасть реальну можливість збільшувати рівень пенсій.

«Порівняно з 2009 роком мінімальна пенсія зросла на 65%, середня - на 34%, а за перше півріччя 2012 - майже на 14%», - повідомив Глава держави.

Віктор Янукович також звернув увагу на те, що сьогодні понад 13 мільйонів пенсіонерів отримують підвищені пенсії. «Пенсію, менше 1000 гривень, ще два з половиною роки тому отримували понад 10 мільйонів пенсіонерів», - сказав він, додавши, що нині таких 3,7 мільйона.

«Поступово, паралельно з економічним зростанням, це питання має бути знято остаточно - трудова пенсія не може бути меншою 1000 гривень. Це першочергове завдання Уряду», - заявив В.Янукович.

Президент також наголосив на важливості продовження роботи зі збільшення пенсій ветеранам війни.

Крім того Віктор Янукович наголошує на необхідності активізації роботи з ліквідації заборгованості з виплати зарплат. Глава держави зазначив, що за останні роки вдалося скоротити заборгованість по виплаті зарплати приблизно на третину, однак цього недостатньо, наголосивши, що над цим питанням треба працювати.

«Особливо я звертаюся до Уряду - розглянути питання по тих підприємствах, які вже збанкрутували. За великим рахунком, це все - державні підприємства, а заборгованість людям залишилася. Давайте  не будемо ховатися від правди і від цих людей, а приймемо рішення і врешті-решт погасимо заборгованість. Це наш обов’язок», - заявив  Президент України.

 

За матеріалами прес-служби Президента України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні