Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюватимуть досвідчені юристи

11 вересня 2012 - 12:08

У Запорізькому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги працюватимуть досвідчені юристи

В обласній державній адміністрації відбувся брифінг заступника начальника ГУ юстиції у Запорізькій області, в.о. начальника Запорізького обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Павла Наливайка та заступника директора Координаційного центру з надання  правової допомоги Міністерства юстиції України Оксани Василяки з питань функціонування системи безоплатної правової допомоги в країні  та Запорізькій області.

Наразі в регіоні налагоджується система надання безоплатних правових послуг окремим категоріям громадян. Зокрема, вже створені та працюють центри з надання первинної правової допомоги. З 2013 року почне працювати система надання вторинної безоплатної допомоги. В Головному управлінні юстиції в Запорізькій області вже зареєстровано центр з надання такого виду допомоги. Наразі вирішуються організаційні питання щодо його відкриття.

За словами заступника начальника ГУ юстиції в Запорізькій області Павла Наливайка, вже проведено конкурс, яким визначено перелік юристів, які працюватимуть у центрі. Так, заяви на участь у конкурсі подала 31 особа, з них реально підтвердили свій професійний рівень  30.

- Я була вражена не тільки високим професійним рівнем запорізьких юристів, які прийшли на конкурс, але і їхньою мотивацією. Приміром, одна жінка-юрист «з ім’ям» у Запоріжжі пояснила своє бажання працювати в центрі так: «Це нова корисна  ініціатива держави, яка має бути підтримана досвідченими юристами для того, щоб молодь розуміла, де є перспективні напрямки роботи», - поділилася враженнями заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України Оксана Василяка.

Загалом в Україні вже на початку 2013 року почнуть працювати 27 центрів з надання безоплатної вторинної допомоги. Для забезпечення всіх центрів юристами в країні буде проведено другий конкурс, який у Запорізькій області розпочнеться наприкінці жовтня – початку листопада.

Детальніше про умови конкурсу можна дізнатися на офіційному сайті Головного управління юстиції в Запорізькій області www.justzp.gov.ua

По завершенні брифінгу в обласній державній адміністрації відбулося засідання за «круглим столом» з питань функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Довідково: право на вторинну безоплатну правову допомогу мають малозабезпечені особи, які перебувають під юрисдикцією України, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців», ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань (стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом), реабілітовані особи. Крім того, особи, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт, підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства, особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, особи, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України є обов’язковою участь захисника. Така допомога надаватиметься також особам, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, особам, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Також скористатися правом на вторинну безоплатну правову допомогу можуть громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні угоди про правову допомогу, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, які зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України