Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На фестиваль «Покрова на Хортиці» з’їдуться гості з семи країн світу

17 вересня 2012 - 15:02

На фестиваль «Покрова на Хортиці» з’їдуться гості з семи країн світу

З 5 по 16 жовтня у Запоріжжі відбудеться ІІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», участь у якому візьмуть представники семи країн: Росії, Швеції, Грузії, Білорусі, Молдови, Греції та Кенії. Очікується, що тільки 14 жовтня – у головний день фестивалю - захід відвідають близько семи тисяч людей.

Про це повідомила начальник управління культури та туризму Ірина Конарева під час апаратної наради з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

- З метою подальшої популяризації бренду «Запоріжжя – козацька столиця України», закріплення іміджу духовного центру України, збереження та поширення національних традицій та об’єднання творчого потенціалу всіх регіонів України вже третій рік поспіль у Запоріжжі проходить фестиваль «Покрова на Хортиці». Його було започатковано за ініціативи облдержадміністраці та облради, і одразу після презентації проекту ми отримали підтримку  Міністерства культури України. Цього року ми вносимо ряд змін до минулорічного формату фестивалю, які, переконана, сподобаються всім гостям та учасникам, - зазначила Ірина Конарева.

З обласного бюджету на проведення фестивалю виділено 432 тис.грн., загальний бюджет заходу складає 3 млн.грн.

Концепцією фестивалю передбачено проведення культурних, духовних, просвітницьких, спортивних та козацьких акцій,  виїзних концертів у райони та села області, уроки козацтва та дні вишиванок у школах, дні відкритих дверей в обласному краєзнавчому музеї та історико-культурному комплексі «Запорозька Січ». У бібліотечних закладах буде організовано заходи в рамках циклу виставок «Запоріжжя – духовний центр України».

Також у рамках фестивалю з нагоди Дня міста Запоріжжя відбудеться Покровський ярмарок. Крім традиційного ярмарку з товарами місцевих виробників та селян, а також урочистостей на каскаді фонтанів «Райдуга», облдержадміністрацією організовано акцію майстрів народної творчості «Запорізькі обереги», в якій свою участь уже підтвердили майстри з 18 районів області. 113 майстрів проведуть майстер-класи за 17 видами декоративно-прикладного мистецтва.

- За ініціативи Олександра Пеклушенка вперше на окремих майданчиках виступатимуть професійні театральні колективи, а ввечері на площі Фестивальній відбудеться концерт академічного симфонічного оркестру, - зазначила Ірина Конарева.

Крім того, в рамках XVI Міжнародного фестивалю козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім. Анатолія Єрмака відбудеться перший Чемпіонат Європи з козацьких видів мистецтва.

З метою пропаганди культурної спадщини серед сільського населення області 12-13 жовтня відбудуться виїзні концерти за участю аматорських колективів України. Такий формат практикується  другий рік, і вже п’ять районів області виявили бажання прийняти творчі колективи з інших областей України.

Родзинка цьогорічного фестивалю – презентація першого регіонального фестивалю дитячого гопака «Яскрава країна на Хортиці». На сьогодні свою участь у фестивалі підтвердили колективи з 12 областей України.

Один з головних заходів фестивалю – традиційне змагання «Лава на лаву», в якому, крім українських козаків, візьмуть участь представники  Росії, Швеції, Грузії, Білорусі, Молдови, Греції та Кенії.  Завершаться змагання грандіозним ландшафтним театралізованим спектаклем «Всі ми, браття, козацького роду» та реконструкцією козацького бою. У спектаклі візьмуть участь актори театру ім. Магара, представники Всеукраїнської федерації «Спас», актори театру «Запорозькі козаки», а також запорізькі козацькі формування.

Завершиться фестиваль презентацією диску академічного симфонічного оркестру обласної філармонії «Козацькі симфонії», що є свідоцтвом того, що в Запоріжжі національні традиції покладені в тому числі в основу розвитку професійного музичного мистецтва.

Олександр Пеклушенко високо оцінив рівень підготовки області до фестивалю та зазначив, що особливу увагу треба приділити комфортному перебуванню у Запоріжжі учасників та гостей фестивалю.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області