Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Андрій Гамов: «Участь у програмі «Доступне житло» стає доступнішою для запоріжців»

18 вересня 2012 - 15:40

Андрій Гамов: «Участь у програмі «Доступне житло» стає доступнішою для запоріжців»

Заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов під час брифінгу  поінформував журналістів про стан реалізації програми «Доступне житло», яка діє у рамках соціальних ініціатив Президента України.

- Взяти участь у програмі «Доступне житло» мають право громадяни, які потребують покращення житлових умов та відповідають вимогам банків до позичальників. Це ті, які перебувають на квартирному обліку, або забезпечені за місцем проживання житловою площею, яка не перевищує 9 кв. метрів на одного члена сім’ї, або проживають у гуртожитку, - повідомив Андрій Гамов.

Партнери програми – «Запорізький домобудівний комбінат», ТОВ «Адмін», ТОВ «Інвест М 2007», ТОВ «Константа», ТОВ «Будівельно-монтажне бюро «Промінь» та інші. Банки, які готові надати кредити за цією програмою –  «Укргазбанк», «Ощадбанк» та «Укрексімбанк».

Програмою передбачені певні вимоги, яким повинне відповідати житло, яке хочуть придбати громадяни. Зокрема, максимальна нормативна площа на одну людину або на сім’ю з двох осіб має складати не більше 40 кв. метрів, для кожного наступного члена родини – 18 кв. метрів, але не більше 76 кв. метрів. Для обласного центру максимальна вартість квадратного метра житла має складати 5 тис.грн., для інших населених пунктів – не більше 4 тис.грн. за кв.метр.

Перший внесок має складати  25% від загальної вартості квартири. Жителі Запорізької області, як і всіх інших регіонів України, мають право на придбання житла не тільки в місті, де проживають, а в будь-якому населеному пункті країни.

- Обласна влада  розуміє, що для більшості запоріжців, які  потребують покращення житлових умов, перший внесок – це непідйомна сума. Саме тому за ініціативи голови облдержадміністрації з обласного бюджету було виділено 500 тис.грн. на компенсацію 10% від першого внеску, але максимум – 30 тис.грн. Ці кошти не оподатковуються, і громадяни не повинні будуть повертати їх в обласний бюджет, - зазначив Андрій Гамов.

За словами посадовця, учасникам програми надається велика допомога й від центральної влади: при тому, що відсоткова ставка кредиту становить 16%, громадяни сплачуватимуть тільки тіло кредиту та 3% кредитної ставки, компенсацію 13% бере на себе держава. На ці виплати Запорізькій області виділено 39 млн.грн., з них вже надійшло 9 млн.грн., але станом на сьогодні використано лише 37 тис.грн.

- У програмі вже взяли участь чотири запорізькі родини, ще п’ять готують  необхідні документи. Люди не повинні хвилюватися щодо того, чи буде держава виплачувати 13% процентної ставки протягом усього часу, бо відповідальність кожної зі сторін прописана в тристоронній угоді між позичальником, банком та державою, - запевнив Андрій Гамов.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market