Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державно-приватне партнерство в сфері ЖКГ отримує підтримку людей

19 вересня 2012 - 11:20

Перші результати реформування галузі житлово-комунального господарства та подальші перспективи обговорювали учасники програми «По суті» на телеканалі «Запоріжжі». Від облдержадміністрації взяв участь  перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства Максим Шахов. Серед співрозмовників також були перший заступник мера Запоріжжя Дмитро Свіркін, депутат міської ради м.Запоріжжя Олена Бондаренко, начальник Департаменту житлового господарства та розподілу житлової площі Запорізької міської ради Павло Соловйов, голова Запорізької обласної організації працівників ЖКГ Алла Малигіна та заступник мера м.Енергодар Сергій Холод.

- Станом на сьогодні зношеність житлового фонду складає як мінімум 60%, частина сільських населених пунктів регіону досі залишається без централізованого постачання питної води та газу. Вирішити всі ці проблеми виключно за бюджетні кошти неможливо, тому влада розглядає всі можливості фінансування, в тому числі – кредити та залучення бізнесу. Наразі в області формуються інвестиційні паспорти населених пунктів, завдяки яким буде набагато легше знаходити інвесторів. Наше завдання – опрацювати всі проблемні питання галузі, визначити причини їх виникнення, прорахувати обсяги необхідних коштів, знайти методи вирішення. Це значно полегшить  роботу влади на місцях та спростить систему залучення бізнесу, - повідомив Максим Шахов.

За словами посадовця, до кінця року будуть розроблені інвестиційні паспорти всіх населених пунктів області,  на  базі яких буде розроблена Регіональна інвестиційна програма розвитку житлово-комунального господарства Запорізької області на 2013-2015 роки.

- Ми чітко розуміємо, що інвестор ніколи не буде вкладати кошти, якщо не буде знати, скільки він повинен вкласти, до чого це призведе, як скоро і в яких обсягах він зможе отримувати прибуток. Також при його пошуку важливу роль відіграє позиція влади, її готовність  сприяння розвитку партнерства з приватними підприємствами. Зараз позиція і обласної влади, і на місцях одностайна: ми готові до співпраці і робимо все можливе, щоб перейти на державно-приватне партнерство в сфері ЖКГ, - підкреслив Максим Шахов.

За словами Дмитра Свіркіна,  міська влада Запоріжжя зараз активно працює над створенням комфортних  умов для бізнесу, але за умови, щоб запоріжці отримували високоякісні послуги за оптимальними цінами, і щоб споживач мав право вибору.

- Для бізнесу найцікавішими напрямками мають бути обслуговування житла, благоустрій територій, вивезення сміття. І ми готові створити всі від нас залежні умови для роботи бізнесу. Тим не менше, влада не має усуватися від цих питань, у неї залишається контролююча функція, бо наше завдання – захищати права громадян, у тому числі – на отримання якісних послуг, - зазначив Максим Шахов.

Реформа ЖКГ активно впроваджується в Запоріжжі: за словами Дмитра Свіркіна, вже у вересні запрацює call-центр, до якого жителі міста зможуть звертатися з будь-яких питань ЖКГ, а протягом року буде створено 29 центрів обслуговування споживачів.

- З квітня поточного року триває серйозна робота з реформування галузі житлово-комунального господарства. На жаль, проблеми, які створювалися роками, неможливо вирішити за кілька днів, але переконаний, що запоріжці відчують позитивні зміни вже до кінця року. Ми виконуємо дуже багато роботи, яка непомітна для споживача, але є дуже важливою. До речі, минулого тижня до нашого міста приїжджав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Аліпов, який відзначив, що саме Запоріжжя перейшло до практичної реалізації реформи, - зазначив Дмитро Свіркін.

Також під час програми «По суті», яка йшла у прямому ефірі, тривало інтерактивне опитування телеглядачів стосовно їх бачення найкращої моделі функціонування галузі житлово-комунального господарства. Більшість глядачів віддали перевагу державно-приватному партнерству, трохи менше – створенню конкурентного бізнес-середовища, а найменше голосів запоріжців отримала система державної монополії.

Повтор програми «По суті» можна подивитися в неділю, 22 вересня, о 10.00 на телеканалі «Запоріжжя».

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович