Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Інспектори праці спонукають роботодавців до відповідальності перед своїми працівниками

25 вересня 2012 - 13:34

Інспектори праці спонують роботодавців до відповідальності перед своїми працівниками

Державна інспекція України з питань праці спільно з Міжнародною організацією праці та соціальними партнерами розпочала проведення інформаційної кампанії „Інспекція праці допоможе вам на робочих місцях!”. Захід триватиме  з вересня по листопад поточного року в усіх регіонах країни.

Про мету його проведення поїнформував під час прес-конференції начальник Територіальної державної інспекції з питань праці в Запорізькій  області Сергій Бойченко.

За його словами, інформаційна кампанія спрямована на донесення до роботодавців, працівників, соціальних партнерів інформації про  функції і можливості інспекції праці, інструменти, які використовуються для забезпечення гідних умов праці. Саме її працівники  перевіряють застосування норм законодавства про працю в частині тривалості робочого часу, заробітної плати, використання праці дітей і жінок; забезпечують роботодавців і працівників технічною інформацією та порадами щодо найефективніших засобів додержання законодавчих положень; доводять до відома державних органів факти бездіяльності або зловживання у сфері зайнятості.

Під час кампанії інспектори розповсюджуватимуть тематичні брошури та постери, підготовлені в рамках реалізації проекту Міжнародного бюро праці та Уряду Канади „Удосконалення колективних переговорів і дотримання трудового законодавства в Україні”. Організатори розраховують, що інформаційно-роз’яснювальна робота  спонукатиме роботодавців до ведення  бізнесу суворо в рамках законодавства та відповідальності перед своїми робітниками. В рамках кампанії „Інспекція праці допоможе вам на робочих місцях!” кожна людина матиме можливість одержати саме ту інформацію, яка стосується реалізації її особистих потреб, прав і можливостей у сфері  праці.


Довідково:

Протягом січня - серпня 2012 року державними інспекторами праці проведено 1202 перевірки додержання вимог законодавства про працю на 1061 підприємстві, в установі та організації. У їх ході виявлено 2824 порушення трудового законодавства. Найчастіше порушуються законодавчі норми оплати праці 60,0% (1695 порушень) , робочого часу і часу відпочинку 16,7% (472 порушення), укладання і виконання трудових договорів 8,4% (236 порушень) та правила ведення трудових книжок 5,3% (149 порушень). Найбільша частка цих порушень припадає на організації та установи приватної форми власності – 67,9% (1917  порушень), а за видами діяльності  - на підприємства оптової та роздрібної торгівлі - 29,1% (821 порушення )  та підприємства  промисловості - 17,5%  (495 порушень).

До адміністративної відповідальності притягнуто 801 керівник підприємств – порушників законодавства про працю (75,5%). Загальна сума накладених судами та державними інспекторами праці штрафних санкцій становить 235292 грн.

З ініціативи державних інспекторів праці до дисциплінарної відповідальності притягнуто 524 керівники підприємств.

За результатами перевірок передано 59 матеріалів до правоохоронних органів, з них  48 подань для вирішення питання про притягнення порушників трудового законодавства до кримінальної відповідальності, за якими було порушено 10 кримінальних справ.

Протягом січня – серпня 2012 року Територіальною державною інспекцією з питань праці  в Запорізькій області проведено 144 перевірки на 107 підприємствах – боржниках із виплати заробітної плати. Встановлено заборгованість 67176,5 тис. грн., у тому числі звільненим працівникам -11777,9  тис. грн..

До адміністративної відповідальності  притягнуто 115 посадових осіб підприємств – боржників. Загальна сума накладених судами та державними інспекторами праці штрафних санкцій становить 36675 грн.

На вимоги державних інспекторів праці  6583 працівникам погашено заборгованість із виплати заробітної плати на суму 5375,113 тис. грн.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович