Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформування системи медичного обслуговування

Реформування системи медичного обслуговування за IІІ квартал 2012 року

25 вересня 2012 - 14:03

Станом на 01.10.2012 проведено:

План-графік реформування галузі охорони здоров’я Запорізької області на 2012 рік затверджений начальником управління охорони здоров’я облдержадміністрації та узгоджений з заступником голови облдержадміністрації Ярмощуком М.А.03.01.2012.

На 01.01.2012 в районах області було створено 4 центри первинної медико-санітарної допомоги в структурі центральних районних лікарень (Михайлівський, Оріхівський, Василівський, Запорізький райони). З початку 2012 року створено 6 центрів в Мелітопольському, Приморському, Приазовському, Якимівському, Великобілозерському, Куйбишевському районах. Робота в цьому напрямі триває. В усі лікувально-профілактичні заклади направлені: наказ МОЗ України від 23.02.2012 № 129 “Про затвердження Примірних штатних нормативів центру первинної медичної (медико-санітарної) допомоги” для врахування положень цього наказу у процесі формування мережі закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу (від 05.03.2012 № 02.03/729); накази МОЗ України від 23.02.2012 №130 “Про затвердження примірного переліку лабораторних досліджень, що виконуються при наданні первинної медичної допомоги населенню”, №131 “Про затвердження Примірного положення про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та примірних положень про його підрозділи”, №132 “Про затвердження Примірного табеля оснащення лікувально-профілактичних підрозділів закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу” для опрацювання та організації виконання (листи управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 05.03.2012 №№ 02.03/728, 02.03/727,02.03/726).

 Станом на 25.09.2012 розроблені перспективні програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги в 9 районах області. В більшості інших районів підготовлені проекти програм, які наразі знаходяться в стадії обговорення.

З початку 2012 року регіональні програми підготовки медичних працівників та поліпшення їх соціального захисту прийняті в 17 районах області, в інших районах вони доопрацьовуються, після чого будуть винесені на розгляд сесій районних рад.

Поступово впроваджується досвід навчання за тристоронніми угодами між райдержадміністрацією - ЗДМУ - студентом за рахунок місцевих бюджетів лікарів, започаткований у Приазовському районі. На теперішній час в ЗДМУ навчається 5 мешканців району. Перший випускник приступить до роботи в Приазовській центральній районній лікарні уже у 2012 році.

27 березня 2012 року на базі Веселівської райдержадміністрації проведена виїзна нарада управління охорони здоров’я облдержадміністрації з заступниками голів райдержадміністрацій та головними лікарями центральних районних лікарень. В роботі наради взяли участь ректор ЗДМУ та проректори, начальник відділу кадрів та спецроботи управління охорони здоров’я облдержадміністрації. За підсумками наради визначені основні напрямки поліпшення кадрового забезпечення закладів охорони здоров’я області, в першу чергу сільської місцевості.

З початку 2012 року створено 20 закладів загальної практики сімейної медицини, у т.ч. 19 амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Загальна кількість сільських лікарських амбулаторій зросла з 126 до 139, у т.ч. сімейних амбулаторій - з 97 до 116.

Загальна кількість медичних закладів загальної практики сімейної медицини з початку 2012 року збільшилась з 118 з 304 дільницями до 138 з 335 дільницями, з яких 90% розташовані в сільській місцевості, 10 % - у міській місцевості.

 На теперішній час більше 30% населення області отримує медичну допомогу у сімейних лікарів, у т.ч. 70% - у сільській місцевості (2011 р. – 66%), 21 % - міської місцевості (2011 р. – 19 %).

Відкрито лікувальний корпус обласної клінічної дитячої лікарні після реконструкції.

Проведено внутрішній аудит служби екстреної медичної допомоги області. Виданий наказ управління охорони здоров’я облдержадміністрації від 16.03.2012 № 207 “Про виконання плану заходів Національного проекту “Вчасна допомога”.На виконання п. 4.1. протокольного рішення Адміністрації Президента України від 15.05.2012 за результатами селекторної наради щодо реалізації Національного проекту “Вчасна допомога” у рамках Комітету з економічних реформ розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 01.06.2012 №251 “Про створення робочої групи з впровадження Національного проекту “Вчасна допомога” у Запорізькій області та затвердження її складу” створено робочу групу, проведено 6 засідань. Опрацьовується Закон України “Про загальнодержавну систему надання екстреної медичної допомоги” з визначенням проблемних питань, можливих ризиків під час впровадження вимог Закону, що буде враховано під час складання Регіонального плану розвитку системи надання екстреної медичної допомоги. В стадії підготовки Щорічний План розвитку Єдиної системи екстреної медичної допомоги в Запорізькій області згідно методичних рекомендацій МОЗ України. Надана інформація до МОЗ України щодо необхідних обсягів видатків на екстрену медичну допомогу (лист від 23.08.2012 №3302/01/01-05). Визначено приміщення для розташування централізованої диспетчерської, готується пакет документів.

На виконання плану заходів реалізації національного проекту “Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” в Запорізькій області проведені внутрішній та зовнішній аудити перинатальної служби області.

Остаточно обрано лікувально-профілактичний заклад, як базовий для створення обласного перинатального центру. Будівлі даного закладу передані до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст Запорізької області.

Розроблене медичне завдання на проектування реконструкції, виконання ремонтних робіт та технічного переоснащення приміщень для розміщення перинатального центру погоджене в червні 2012 року у Міністерстві охорони здоров‘я України та Державному агентстві з інвестицій та національних проектів України.

В серпні 2012 року затверджена та погоджена в у Міністерстві охорони здоров‘я України та Державному агентстві з інвестицій та національних проектів України проектно-кошторисна документація на реконструкцію, виконання ремонтних робіт та технічного переоснащення приміщень для розміщення перинатального центру.

Після проведеної інвентаризації наявного обладнання в КУ «Міський пологовий будинок № 5» м.Запоріжжя. робочою групою розроблене технічне завдання на закупівлю обладнання для обласного перинатального центру, яке погоджене у Міністерстві охорони здоров‘я України та Державному агентстві з інвестицій та національних проектів України в серпні 2012 року.

В рамках забезпечення інформаційного супроводу реалізації Національного проекту в регіоні створена окрема рубрика «Нове життя» на першій сторінці офіційного сайту облдержадміністрації, що включає три підрубрики: «Загальна інформація», «Концепція», «Новини». Інформація в розділі «Новини» оновлюється щонайменше один раз на тиждень.

Управлінням охорони здоров’я спільно з управлінням у справах преси та інформації облдержадміністрації розроблено план комунікаційної кампанії щодо реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», який був розглянутий та затверджений на засіданні регіональної робочої групи з впровадження Національного проекту в Запорізькій області 10.09.2012.

З метою забезпечення підготовки медичних кадрів для перинатального центру до Міністерства охорони здоров’я направлено перелік фахівців для участі у навчальних семінарах та практичних тренінгах, що будуть поводитись в рамках Українсько-Німецького партнерства протягом 2012-2015 років.

На засіданнях робочої групи з впровадження Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства» у Запорізькій області опрацьовуються проект Положення про опікунську раду Запорізького обласного перинатального центру та її склад, будуть затверджені найближчим часом.

На засіданні Експертної комісії Держінвестпроекту України з реалізації Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», яке відбулося 05.09.2012, було розглянуто підготовлений облдержадміністрацією пакет документів та винесено позитивне рішення щодо державного фінансування створення Запорізького обласного перинатального центру в 2012 році.

Завдання на 2012 рік:

- створення центрів первинної медико-санітарної допомоги в містах і районах області;

- завершення оптимізації мережі дільничних лікарень шляхом перепрофілювання їх в стаціонарні відділення територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів і самотніх непрацездатних громадян відповідних органів праці і соціального захисту населення і утворення амбулаторій загальної практики/сімейної медицини з ліжками денного стаціонару;

- поліпшення забезпечення закладів охорони здоров'я області кваліфікованими медичними кадрами, сучасним медичним устаткуванням, санітарним автотранспортом, в першу чергу установ первинної медико-санітарної допомоги;

- впровадження інституту сімейної медицини; 

- продовжити роботу із створення єдиної дієздатної мережі лікувальних закладів по наданню екстреної і невідкладної медичної допомоги, в першу чергу по оснащенню служби сучасним санітарним автотранспортом, обладнанням;

 

- продовжити роботу зі створення перинатального центру;

Читайте також

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло