Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кожна дитина має право на любов, турботу і захист

8 жовтня 2012 - 13:03

Кожна дитина має право на любов, турботу і захист

Стан справ щодо захисту прав та законних інтересів дітей  став одним з питань, які обговорювались на апаратній нараді під керівництвом голови обласної державної адміністрації Олександра Пеклушенка.

На сьогодні в області проживає  290 535 дітей, з них  4 354 - сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. В державних закладах виховується 1201 дитина. Як зазначила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації  Антоніна Матвєєва, головна мета -  щоб кожна дитина мала родину. Але щоб перейти цей рубікон, потрібно наполегливо працювати. Протягом поточного року отримали  батьків  126 юних запоріжців. Ще майже півтори тисячі  малюків мріють про те, щоб у них також були мама й тато.

Загалом на нараді  керівництво області зосередилось на проблемних питаннях, які потрібно вирішити для поліпшення стану справ із захистом прав дітей. Упродовж 10-ти місяців служба у справах дітей відвідала  584 родини усиновителів, щоб дізнатись, як адаптувалась малеча в нових обставинах, наскільки добре про неї піклуються дорослі, перевіряла, яким чином використовуються «дитячі кошти». Під пильним наглядом відповідних служб знаходяться  й так звані неблагополучні родини.  Очільник області Олександр Пеклушенко підкреслив, що вимагає, щоб про кожен випадок знущання над дітьми йому повідомляли особисто.

Він також дав доручення винести на розгляд наступної сесії обласної  ради питання про виділення коштів для перепрофілювання комунального підприємства «Бердянський обласний притулок для дітей» у  центр матері та дитини. За задумом влади, тут зможуть перебувати молоді мами, які не мають власного житла,  поки дитині не  виповниться півтора року. Адже, як свідчать дослідження, відсутність помешкання та належних побутових умов  нерідко є одними з основних причин, які спонукають майбутніх матерів відмовлятись від власної дитини. В області також планують створити такий заклад, де б діти із малозабезпечених та неблагополучних родин могли  безкоштовно пройти обстеження у фахівців, отримати відповідне лікування.

Що стосується притулків, за словами Олександра Пеклушенка, потрібно частіше  проводити там Дні відкритих дверей, щоб потенційні батьки могли ближче познайомитись з їх вихованцями, й можливо,  наважитись та почати офіційний процес усиновлення. Потрібно пильніше вивчати проблеми, з якими стикаються притулки, залучати громадськість та меценатів до їх вирішення.  А для малюків-сиріт - частіше влаштовувати свята, щоб їхнє дитинство було яскравим й щасливим.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя