Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Програма «Доступне житло» розширює можливості для учасників

8 жовтня 2012 - 16:38

Програма «Доступне житло» розширює можливості для учасників

Про реалізацію соціальних ініціатив Президента України щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для населення йшлося на апаратній нараді, яку провів голова обласної державної адміністрації Олександр Пеклушенко.

Як поінформував начальник управління містобудування та архітектури ОДА Юрій Лукашев, станом на 05.10.2012 в області видано 11 кредитів на суму понад 2,6 млн. грн. При цьому 10 з  них  позичальники отримали у філії «Укргазбанк».

Також Юрій Лукашев зупинився на деяких змінах до постанови КМУ від 25.04.2012 № 343, згідно з якими розширюється перелік будинків, квартири в яких можна реалізувати за програмою іпотечного кредитування, та категорій громадян, які мають право придбати  житло. Зокрема, тепер у програмі можуть брати участь не тільки громадяни, які вже перебувають на квартирному обліку, але й ті, хто проживає у гуртожитку чи за пропискою забезпечений житловою площею менше  9 кв. м на одного члена сім’ї. Крім того, згідно нововведень у програму можуть бути включені будинки, які введені в експлуатацію з 2007 року (раніше - тільки з 2009).

Наразі обласна державна адміністрація підготувала ще два об’єкти до вже затверджених 11 будинків, де громадяни можуть придбати житло. Нині документація знаходиться на розгляді  міжвідомчої комісії.

Про особливості механізму оформлення кредитів учасників апаратної наради поінформував директор Запорізької філії «Укргазбанк» Володимир Кіберник. За його словами, до кінця року банк має реальний ресурс на видачу 323 кредитів запоріжцям на придбання квартир за програмою «Доступне житло». Як підтвердив Ю. Лукашев, в області є кошти (9,8 млн. грн.), які виділені з Держбюджету на компенсацію відсотків за кредитами. Разом з тим, за словами посадовця, населення не проявляє особливу зацікавленість умовами програми іпотечного кредитування. На переконання В. Кіберника, така ситуація обумовлена слабкою роз’яснювальною роботою.

- Людям доступно не пояснили умови програми, зокрема,  що її учасниками  може стати не тільки молодь, але кожен, хто потребує покращення житлових умов. Важливим фактором є й те, що подальше фінансування програми «Доступне житло» внесено в захищені статті бюджету України, тож кошти на погашення відсотків за кредитами обов’язково будуть виділятися не тільки в поточному році, - наголосив керівник Запорізької філії «Укргазбанк». Також Володимир Кіберник окреслив проблематику даного питання та виклав своє бачення шляхів залучення населення до участі в державних програмах доступного житла.

За  високий професіоналізм, відповідальність та сумлінність при виконанні своїх службових обов’язків голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко вручив подяку колективу Запорізької філії «Укргазбанк». Також очільник регіону висловив сподівання, що спільними зусиллями вдасться донести до запоріжців правдиву інформацію про вигідні умови участі в програмах, які нині реально працюють у державі в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»