Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За порушення законодавства про захист економічної конкуренції суб’єкти господарювання оштрафовані на понад 800 тис. грн.

9 жовтня 2012 - 14:29

За порушення законодавства про захист економічної конкуренції суб’єкти господарювання оштрафовані на понад 800 тис. грн.

Цього року обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України приділяє особливу увагу захисту добросовісної конкуренції, прав і законних інтересів підприємців і споживачів від негативних проявів монополізму на ринках паливно-енергетичного та агропромислового комплексу.

Про це повідомив начальник відділення Олександр Білий під час брифінгу з журналістами.

З початку року відділенням припинено  42  порушення законодавства про захист економічної конкуренції, з них п’ять - у вигляді антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, 21 порушення стосувалося зловживань монопольним становищем, п’ять порушень - у вигляді антиконкурентних дій органів місцевого самоврядування, чотири – у  ненадання інформації на запит голови територіального відділення та створення перешкод працівникам відділення у проведенні перевірки, сім – у вигляді недобросовісної конкуренції.

Унаслідок виконання рекомендацій територіального відділення припинено десять дій, що мали ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

- Накладено штрафи на загальну суму 814 тис. грн., сплачено штрафів та пені за прострочення сплати штрафу – 598,8 тис. грн. Економічний ефект внаслідок припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції склав 6,8 млн.грн. Нашим відділенням перевірено 32 суб’єкти господарювання, органів влади, самоврядування та управління, розглянуто 124 заяви, розпочато десять справ за результатами розгляду заяв та подань, п’ять справ - за результатами перевірок, 35 справ - за власною ініціативою. – повідомив Олександр Білий.

Відділенням запроваджено постійний моніторинг ситуації на товарних ринках, які мають суттєвий вплив на соціально-економічну ситуацію в області, зокрема, на ринках хліба та хлібобулочних виробів, м’ясо-молочної продукції, на ринках нафтопродуктів та скрапленого газу для заправки автомобілів. Кожний випадок підвищення ціни на цих ринках аналізується, і у випадку встановлення факту необґрунтованого підвищення цін вживаються заходи відповідно до чинного законодавства.

- Зараз ми займаємося формуванням ефективного конкурентного середовища, створенням умов для інтенсивного розвитку економічної конкуренції. Також одне з наших пріоритетних завдань - це недопущення встановлення адміністративних бар’єрів, що стримують розвиток конкуренції, та недопущення монополізації товарних ринків, - зазначив Олександр Білий.

Також посадовець повідомив, що Антимонопольний комітет України запроваджує Порядок звільнення від відповідальності суб’єктів господарювання, які добровільно повідомили про свою участь у картельних змовах.

- За вчинення антиконкурентних узгоджених дій конкуренційне законодавство передбачає відповідальність у вигляді накладення штрафу в розмірі до 10% доходу компанії-відповідача. Добровільні звернення учасників картелю до нашої установи та надання достатніх документальних доказів дозволять не тільки розкрити змову, а й уникнути суб’єктам господарювання відповідальності за участь у ній. При цьому обов’язковою умовою є першість повідомлення про картель та надання суттєвої інформації, - повідомив Олександр Білий.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області