Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Новобогданівка знову в центрі уваги обласної влади

10 жовтня 2012 - 17:53

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко з робочою поїздкою відвідав с. Новобогданівка Мелітопольского району. На території колишньої 27-ї артилерійської бази боєприпасів очільник області провів виїзну нараду, в якій взяли участь представники Міністерства оборони, а саме, керівництво військової частини А0829, ГТУ МНС України в Запорізькій області, представники районної та сільської влади.

До початку наради голова облдержадміністрації здійснив об’їзд території колишньої 275-ї артилерійської бази. Побачене неприємно його вразило. Ще у 2008 році було офіційно завершено зачистку цієї території від вибухонебезпечних предметів. Існує  документ, акт прийому-передачі робіт, який засвідчує цей факт. Але навіть через  чотири роки по завершенні поверхневої очистки кількість снарядів, що становлять загрозу життю людей, становить тисячі одиниць. Голові облдержадміністрації продемонстрували небезпечні «знахідки» лише останніх двох діб – це 295 одиниць вибухонебезпечних предметів. За словами військових, з початку 2012 року на території колишньої артбази було вилучено та знищено 2504 вибухонебезпечні предмети. Внаслідок вибуху боєприпасів, знайдених на території  колишньої  артбази, постраждало 7 осіб, серед них двоє дітей.

Саме вирішенню проблем, пов’язаних з неякісною зачисткою території артбази від вибухонебезпечних предметів, була присвячена нарада, яку провів голова облдержадміністрації.

Як повідомив під час наради  т.в.о командира військової частини А0829 Сергій Наконечний,  наразі охорону території колишньої 275 артбази здійснюють 17 чоловік особового складу. Це сторожова охорона, кількість якої регламентується наказом по Міністерству оборони. Забезпечити недопущення на територію артбази людей військові не в змозі.    Щоб гарантувати подальшу безпеку для громади Новобогданівки, необхідно провести повторну зачистку даної території, вважають військові.

- Сьогодні небезпечна уся територія колишньої артбази, я в цьому переконався особисто. Тому завдання №1 – це повернення особливого статусу цій території, що дасть підстави для збільшення кількості охорони. Ми маємо вирішувати проблеми поетапно. Треба провести експертизу, щоб визначити обсяг необхідних робіт. Лише після експертного висновку буде складено кошторис та визначено фінансування. Ми мусимо зробити все, щоб Новобогданівка перестала бути територію небезпеки  для людей, - наголосив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Як підкреслив очільник області, люди, від яких залежала якість виконаних робіт по очищенню території артбази від вибухонебезпечних предметів, обов’язково будуть нести відповідальність перед законом.

На ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації у Нововбогданівці з 2004 року було витрачено майже 38 мільйонів гривень. Частину цих коштів було спрямовано на виконання ремонтно-відновлювальних  робіт у житлових будинках селян та на об’єктах соціальної сфери.

Олександр Пеклушенко відвідав два таких об’єкти – школу та будинок культури у Новобогданівці.

Як з’ясувалося, ремонтні роботи в сільському клубі досі не завершено. Щоб їх закінчити, необхідно ще 1,5 мільйона гривень. Ці гроші будуть обов’язково передбачені в бюджеті 2013 року,  запевнив мешканців Новобогданівки Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області