Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фестиваль «Покрова на Хортиці» об’єднав усю Україну

15 жовтня 2012 - 11:09

ІІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці» триває з 5 по 16 жовтня, але головні його події  розгорнулись на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» 14 жовтня – у свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. У святковому заході взяв участь заступник голови облдержадміністрації Ігор Шишка.

Розпочався фестивальний день з молебня «За Україну», який провів Архієпископ Запорізький та Мелітопольський Лука біля Січової церкви Покрови Пресвятої Богородиці.

Після цього представники обласної та міської влади привітали учасників та гостей фестивалю зі святом. Вітання   надійшло також  від Міністра культури України  Михайла Кулиняка. Посадовець звернувся до організаторів та гостей фестивалю з побажанням успіхів та  продовження традицій запорозького козацтва, збереження культурно-історичної спадщини і довголіття фестивалю. Після урочистостей розпочалась концертна програма та народні гуляння.

- Вже більше  тижня гості з усієї України та інших країн світу, які шанують українські, козацькі традиції, беруть участь у фестивалі «Покрова на Хортиці». Сьогодні взагалі особливий день: ми відзначаємо День звільнення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників, свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва. Перехрестя історії, культури та відваги у цей день також дуже символічні. Символічно те, що в цей день ми знаходимося в унікальному, сакральному місці – на острові Хортиця. Те, що тут зібралися люди з різних міст незалежно від віку, статі та професії, підтверджує, що ми йдемо правильним шляхом і дотримуємося нашого девізу – Хортиця єднає Україну! – зазначив Ігор Шишка.

За словами генерального директора Національного заповідника «Хортиця» Максима Остапенка, фестиваль дуже позитивно впливає на розвиток Хортиці як туристичного об’єкту, і щороку сюди приїжджають все більше українців та іноземців.

- Кожний яскравий масовий захід – це величезна підтримка та реклама для заповідника. Тим більше, що на такі свята приїздять люди не тільки з України, а й з інших країн. Учора в святі «Лава на лаву» взяли участь представники восьми країн світу, крім того, були гості-іноземці, які з захопленням спостерігали за тим, що відбувається. Про зростання популярності заповідника свідчать цифри: минулого тижня ми встановили рекорд – за один день прийняли 114 екскурсійних груп, які відвідали Музей історії запорозького козацтва та «Запорозьку Січ», минулий рекорд був два тижні тому – 103 групи, а рекорд 2011 року становив 97 груп, - зазначив Максим Остапенко.

Тим не менш, у зв’язку зі зростанням популярності Хортиці з’являються кілька питань, які потребують якомога скорішого вирішення, і  перш за все це стосується інфраструктури. Коли будувався музей, потім – комплекс «Запорозька Січ», ніхто не розраховував на таку велику кількість туристів. Одна з найбільших проблем пов’язана з малою кількістю автомобільних стоянок та проблемним заїздом автобусів.

Також у рамках фестивалю було презентовано фестивальну туристичну марку ІІІ Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», особливість якої в тому, що придбати її можна тільки на самому фестивалі.

Завершився святковий день грандіозним театралізованим дійством «Всі ми, браття, козацького роду!», яке відбулося в Совутиній балці на Хортиці. Гості ІІІ Всеукраїнського козацького фестивалю  «Покрова на Хортиці» із захопленням  спостерігали виставу, в якій глядачам представили широку палітру славних подвигів українського козацтва.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області