Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Комплексна програма охорони довкілля – необхідний крок для збереження екосистеми регіону

16 жовтня 2012 - 09:57

Комплексна програма охорони довкілля – необхідний крок для збереження екосистеми регіону

В обласній державній адміністрації відбулося засідання робочої групи з розробки обласної комплексної програми охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки регіону. Захід провів начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Запорізькій області Ігор Бройде.

Члени робочої групи заслухали презентацію  І етапу програми та після обговорення погодили запропонований розробниками план науково-дослідної роботи.

Головною метою програми є розробка комплексу взаємоузгоджених заходів, спрямованих на поліпшення стану всіх екосистем регіону, збереження та відновлення його природного середовища і, в остаточному підсумку, збереження та поліпшення стану здоров'я населення.

Так, на першому етапі реалізації програми передбачається проведення  повного аналізу сучасного стану довкілля регіону (атмосферного повітря, водних ресурсів, земельних ресурсів). Також особлива увага буде приділена використанню, розміщенню та накопиченню промислових відходів. Наразі вже проведено частковий SWOT-аналіз стану довкілля Запорізької області.                         

Нині визначено ряд питань, які призводять до погіршення стану екології регіону. Серед них - високий рівень забруднення атмосфери через те, що основний промисловий вузол знаходиться з навітряної сторони щодо житлових районів міста, що призводить до їх загазованості. Крім того, погіршує ситуацію  відсутність зливної каналізації в містах і селищах; забруднення природних водних об'єктів неочищеними і недостатньо очищеними стічними водами; забруднення підземних вод; підтоплення територій. З року в рік загострюється проблема відсутності розвинутої інфраструктури переробки та утилізації побутових відходів. У сфері охорони та раціонального використання земель та надр – це надмірна розораність території; нераціональне використання сільськогосподарських земель; забруднення та засмічення земель; низький рівень консервації родовищ корисних копалин тощо.

Усі ці негативні явища будуть мінімізовані при виконанні заходів обласної програми, що забезпечить підвищення рівня екологічної безпеки, збалансоване природокористування та припинення втрат біологічного та ландшафтного різноманіття.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області