Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Наш фестиваль «Покрова на Хортиці» не має собі рівних в Україні»

16 жовтня 2012 - 11:14

IIІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці»

Останні дні були особливо насичені святковими заходами ІIІ Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці».

ХVI Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім. Анатолія Єрмака зібрав у Запоріжжі понад 1000 учасників та гостей з шести країн. Представники України, Білорусі, Росії, Молдови, Грузії та Азербайджану  продемонстрували свою майстерність у володінні козацьким рукопашем, а також провели показові бої зі своїх національних видів єдиноборств. Як зазначив президент Всеукраїнської Федерації національних єдиноборств «Спас» Олександр Притула, головна мета фестивалю -  відродження звичаю військової звитяги, виховання молоді в дусі патріотизму, кращих українських традицій.

Уперше цього року  в його рамках було проведено чемпіонат Європи з козацьких мистецтв. У різних вагових категоріях за першість боролися  понад 100 учасників. Привітали в цей день  спортсменів юні учасники фестивалю «Яскрава країна», які завзято станцювали  гопака та показали, що   хоч зараз готові пройти посвячення в козаки.

Улюблена народна розвага наших предків  - бої  «лава на лаву», що відбулися  у ЦПКіВ «Дубовий гай», зібрала чимало зацікавлених глядачів. Бійці з країн СНД, щоб протистояти  запоріжцям, об’єдналися в збірну. Загалом у цих змаганнях взяли участь шість команд, але побороти справжніх за походженням та духом запорозьких козаків ніхто не зміг. Місцева команда  «Спас-кремінь» була найсильнішою і в напруженій боротьбі здобула заслужену перемогу.

В історико-культурному комплексі «700-літній запорізький дуб» відбувся круглий стіл «Слов’янські бойові мистецтва», на якому  учасники підбили  підсумки змагань, провели майстер-класи для новачків  та одноголосно  прийняли рішення про проведення наступного року чемпіонату світу з козацьких бойових та традиційних мистецтв.

Сьогодні завершальним акордом  фестивалю «Покрова на Хортиці» стане презентація диска «Козацькі симфонії». Такий подарунок всім шанувальникам традиційної народної музики зробив академічний симфонічний оркестр обласної філармонії.

- Козацький фестиваль «Покрова на Хортиці» - унікальний, не має собі рівних в Україні. Я побував на багатьох фестивалях, у тому числі за кордоном, тож можу з  упевненістю стверджувати, що він  перевершив їх і став величезним святом для запоріжців. Він подарував усім нам натхнення, гарний настрій, дав змогу насолодитися виступами творчих колективів з усієї України, більше дізнатись про козацькі традиції та історію Запорізького краю. Мені щиро жаль тих, хто не зміг побувати на фестивалі і побачити все на власні очі. Такі яскраві спогади залишаються в душі назавжди, - поділився враженнями від фестивалю голова  обласної державної адміністрації  Олександр Пеклушенко.

Керівник області зазначив, що вже треба  готуватися до нового IV Всеукраїнського козацького фестивалю, який повинен перевершити попередні і за рівнем організації, і за масовістю. Для цього  фінансування фестивальних заходів буде збільшено. Також планується розглянути питання щодо розширення кількості місць для паркування транспорту, облаштування  спеціальної сцени та встановлення великого  намету для виконавців тощо.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області