Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Гончарук: «Держава вимагає модернізації підприємств, бо від цього залежить їх конкурентоспроможність»

17 жовтня 2012 - 11:13

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук взяв участь у програмі «По суті» на телеканалі «Запоріжжя», присвяченій  стану та перспективам розвитку промислового комплексу.

У програмі також взяли участь голова постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування облради Олег Сквірський, заступник міського голови м.Запоріжжя Валерій Еделєв, голова постійної комісії з питань соціального та економічного розвитку, бюджету та фінансів Запорізької міської ради Віктор Великий, директор ЗДП «Радіоприлад» Сергій Панфілов та технічний директор ПАТ «Запорізький завод феросплавів» Олег Беспалов.

- Завдяки рішучим діям облдержадміністрації та особливо керівника області Олександра Пеклушенка, який особисто доклав дуже багато зусиль, ЗФЗ з жовтня надано справедливий тариф на електроенергію. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України наш завод отримуватиме електроенергію за тарифом  6 центів за 1 кВт. Крім того, 12 жовтня ми виграли тендер і придбали трансформаторну підстанцію. Загальна сума витрат на ці цілі склала 37,2 млн. грн., - повідомив Олег Беспалов.

За його словами, після встановлення нового тарифу на електроенергію на заводі було відмінено наказ про звільнення 1400 працівників та відключення печей. Більше того, до кінця року планується ввести в роботу три печі, на початку наступного року – ще дві. Це дозволить збільшити виробництво на 60% та прийняти на роботу 870 осіб, у тому числі фахівців, які потрапили під скорочення та ще не знайшли нову роботу.

Як повідомив керівник «Радіоприладу» Сергій Панфілов, минулого тижня на заводі було справжнє свято, бо працівники отримали зарплатню за чотири місяці.

- За рахунок того, що «Радіоприладу» та «Іскрі» виділено по 7 млн. грн. державним концерном «Укроборонпром», нам вдалося значно знизити суму заборгованості по зарплаті. За підсумками цього місяця  залишиться лише 9 млн. грн. заборгованості, і це – великий прогрес. Цього вдалося досягти завдяки чіткій позиції керівництва області, яке неодноразово зверталося до центральних органів влади, - зазначив Сергій Панфілов.

Депутат Віктор Великий заявив, що, незважаючи на те, що за підсумками восьми місяців поточного року обсяги виробництва металургії знизились на 4,5%, а вартість на світовому ринку впала на 8%, це не вплинуло на міський бюджет і жодна програма не була урізана в фінансуванні.

- Цього року ми навіть змогли поновити роботу деяких програм, наприклад, стосовно ремонту внутрішньоквартальних доріг, облаштування дитячих майданчиків, забезпечення шкіл комп’ютерами. Для нас важливі не обсяги виробництва, а кількість людей, які працюють на заводах, та розміри їх зарплат - саме від цього залежать надходження до бюджету. А враховуючи те, що деякі підприємства навіть збираються набирати нових представників, це, безумовно, дуже гарний показник, який дасть  результати, - зазначив Віктор Великий.

За словами Петра Гончарука, нині Президент України Віктор Янукович та уряд приділяють особливу увагу розвитку промислового комплексу, бо без великого бізнесу не буде й середнього, і від цього залежить економічний розвиток України.

- На сьогодні держава взамін за пільги вимагає від підприємств вкладати кошти в модернізацію виробництва, бо від цього залежить насамперед вартість продукції та конкурентоспроможність наших підприємств. Наприклад, для Запорізького заводу феросплавів установлено тариф на електроенергію такий самий, як у всьому світі.  Це дозволить підприємству конкурувати  на світовому ринку, - зазначив Петро Гончарук.

Також посадовець наголосив, що Запоріжжя – це промисловий центр, адже близько 171 тис. людей працюють саме на промислових підприємствах, найбільше – на машинобудівних (59 тис. осіб), в металургії (40 тис. осіб) та енергетиці (35 тис. осіб).

- Ми не зупиняємося лише на лобіюванні інтересів  заводу феросплавів, «Іскри» та «Радіоприладу». Для кожного підприємства у нас сформовано чіткий план дій. Наприклад, на ЗТМК проблема полягає в пошуку ефективного власника, готового інвестувати в модернізацію виробництва. Щодо «Кремнійполімеру» можу з упевненістю сказати, що цех з виробництва хлору буде працювати на повну потужність, це буде державне виробництво. «Дніпроспецсталь» ми теж не залишимо без уваги: підприємству повернули 38,3 млн. грн. ПДВ, воно розвивається, але там багато залежить від зовнішнього ринку. У нас індивідуальний підхід до кожного підприємства, і жодне не залишиться поза увагою влади, - підкреслив Петро Гончарук.

Ще одна невід’ємна від промисловості тема –  екологія. Найпроблемнішим у цьому плані залишається ВАТ «Запоріжсталь», але нове керівництво обіцяє, що до 2017 року будуть працювати всі очисні споруди, що значно покращить екологічну ситуацію в регіоні. За словами Олега Сквірського, найкращі показники щодо зниження шкідливих викидів має ПАТ «Дніпроспецсталь», найгірший приклад –  ВАТ «ЗАлК».

Також під час програми «По суті», яка йшла в прямому ефірі, проводилося інтерактивне голосування телеглядачів щодо того, чим на сьогодні для запоріжців є металургійний комплекс. Більшість  проголосували за варіант «головний забруднювач повітря», майже порівну голосів отримали варіанти відповідей «найбільший платник податків» та «основний працедавець».

Повтор програми «По суті» транслюватиметься в неділю, 21 жовтня, о 10.00 на телеканалі «Запоріжжя».

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни