Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Щоб залучити молодих фахівців до роботи в сільських лікарнях, ми будемо створювати вигідні та комфортні умови праці»

17 жовтня 2012 - 16:50

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко з робочою поїздкою відвідав Вільнянську районну лікарню. Очільник області ознайомився з роботою закладу та провів нараду, в якій взяли участь головні лікарі центральних районних лікарень  області.

- Тільки працюючи  на територіях, спілкуючись з людьми, можна отримати об’єктивну оцінку та розуміння проблем регіону. Сьогодні хочу з вами обговорити питання, як просувається на селі реформа системи охорони здоров’я, з якими проблемами стикаються лікарі, що необхідно покращити та яка допомога потрібна від обласної влади, - звернувся до керівників районних лікарень Олександр Пеклушенко.

Як розповіли присутні, система надання медичної допомоги на селі зазнала корінних змін. Система охорони здоров’я переходить на рейки сімейної медицини. В районах працюють амбулаторії загальної практики сімейної медицини, створюються  центри первинної медико-санітарної допомоги в структурі центральних районних лікарень. Завдяки субвенціям з  державного бюджету районні лікарні у 2012 році мали можливість придбати нове обладнання. Але проблем у сільської медицини залишається багато. Головні з них – недостатня забезпеченість санітарним транспортом, брак медичного персоналу, застаріле обладнання.

За словами  головного лікаря Гуляйпільскої ЦРЛ Тетяни Головіної,  сьогодні в сільських лікарнях бракує молодих фахівців. Проблему намагаються вирішувати за рахунок навчання дітей у медичних освітніх закладах за спецнаправленнями. Так,  Гуляйпільський район сьогодні безкоштовно навчає 36 студентів¸ яких  чекають на роботу  в районній та сільських лікарнях. Але навіть це не гарантує, що молоді фахівці, отримавши медичну освіту, вернуться на село.

- Процес старіння сільських лікарів набирає обертів. Ми маємо не примушувати молодь вертатися на село, а створювати їй гідні умови. Щоб залучити молодих фахівців до роботи в сільських лікарнях, ми будемо створювати для них вигідні та комфортні умови праці, - наголосив голова облдержадміністрації.

Олександр Пеклушенко доручив своєму заступнику та начальнику обласного управління охорони здоров’я проаналізувати ситуацію, яка склалася з навчанням сільських дітей у медичних закладах освіти за спецнаправленнями. Таке навчання  повинно бути лише адресним та гарантувати повернення молодого фахівця на село,  вважає очільник області.

- Щоб створити вигідні умови для молодих лікарів, необхідно вжити комплекс заходів. Забезпечити їм так звані «підйомні», надати змогу для подальшого навчання та підвищення кваліфікації. Також ми повинні в кожному з районів реалізувати пілотний варіант обласної програми, яка передбачатиме будівництво житла біля сільської лікарні. Це має бути як мінімум двохкімнатна квартира. Якщо ми візьмемося за цю програму разом, ми зробимо працю сільського лікаря вигідною, і це спрацює, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Проблеми оснащення сільських лікарень транспортом та обладнанням вирішуються сьогодні і будуть серед пріоритетних наступного року,  запевнив очільник області. Як відзначив Олександр Пеклушенко, вже найближчим часом він відзвітує перед головними лікарями ЦРЛ про роботу в цьому напрямку.

Голова облдержадміністрації подякував головним лікарям сільських лікарень за роботу та підкреслив: «Я говорив і продовжую говорити – наведіть лад у своїх лікарнях. Черствість, халатність та пряме здирництво – за це лікарі, які допускають таке,  будуть відповідати перед законом».

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович