Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Житло для українців стане ще доступнішим - презентовано нову програму

18 жовтня 2012 - 13:39

Житло для українців стане ще доступнішим - презентовано нову програму

Віце-прем'єр-міністр-Міністр інфраструктури України Борис Колесніков презентував Державну програму «Доступне житло» - кожен українець, сплачуючи 2000 гривень на місяць, зможе придбати двокімнатну квартиру площею 50 квадратних метрів.

Придбати доступне житло площею 50 квадратних метрів можна буде за 300 тисяч гривень або на умовах фінансового лізингу під 3% річних (перший внесок складатиме 15 %) на 12-15 років. Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр - Міністр інфраструктури України  Борис Колесніков 17 жовтня під час брифінгу у Кабінеті Міністрів України. За його словами, ключі від квартири майбутній власник зможе отримати у той же день після надання банку документів, що підтверджують здатність сім'ї сплачувати 2000 грн. щомісяця, та після сплати першого внеску. Відтак, квадратний метр доступного житла згідно з програмою коштуватиме близько 6 тис. грн.

«Ми виходимо виключно з інтересів покупця», - наголосив Борис Колесніков й додав, що купуватимуть українці вже повністю готові квартири. «Всі квартири будуть оздоблені. Із замовником можна буде навіть узгодити колір інтер'єру. Всі квартири включатимуть кухонні блоки та повний комплект сантехніки», - зазначив Борис Колесніков.

Віце-прем'єр-міністр повідомив, що будівництво доступного житла у містах - мільйонниках розпочнеться навесні 2013 року. «Завдання - наступного року побудувати 10 тис. квартир як мінімум, у 2014 - 25 тис. і далі - вийти на 50-100 тис. Нагадаю, мільйон українців і досі живуть у комуналках та потребують поліпшення житлових умов», - сказав Борис Колесніков. 

Для зацікавлення будівельних компаній у спорудженні доступного житла держава зобов'язується компенсувати відсотки по кредитах при купівлі технологій та будобладнання. Крім того, за державний кошт прокладатимуться всі комунальні мережі у мікрорайонах, що будуватимуться. У свою чергу місцева влада безоплатно виділятиме землю під забудовника. «Чим швидше будуть документи на землю, тим швидше будуватиметься доступне житло», - підкреслив Борис Колесніков.

Забудовники візьмуть на себе проектування і будівництво доступного житла та комплексне проектування мікрорайонів з відповідною соціальною інфраструктурою (школи, лікарні, магазини).

За словами Бориса Колеснікова, доступне житло в Україні споруджуватиметься за досвідом Фінляндії: одне з основних завдань, що ставиться при реалізації програми - енергозбереження. «Візьмемо фінський та український приклади. В Україні на один квадратний метр споживається 310 кВт енергії на рік, у Фінляндії - 35 кВт. При цьому середня заробітна плата фінів складає 2500 євро, українців - приблизно 350. Таким чином українці отримують у рази меншу заробітну плату, а витрачають на енергію більше», - сказав він.

Крім того, будинки за програмою доступного житла у різних містах матимуть власне архітектурне рішення. «Ми залучимо фінських спеціалістів, які працюватимуть разом з українськими фахівцями - кожен мікрорайон буде індивідуальний за структурою забудови відповідно до потреб міста»,- наголосив Віце-прем'єр міністр.


Прес-служба міністерства інфраструктури

Читайте також

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави