Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємці знову скаржаться обласній владі на інспекцію з питань захисту прав споживачів у Запорізькій області

19 жовтня 2012 - 15:38

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук провів засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва.

Першим  у порядку денному стояло обговорення проблеми правового застосування Закону України від 22 вересня 2011 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів». Але  були внесені корективи, і головною  стала тема, на переконання підприємців області, незадовільної роботи інспекції з питань захисту прав споживачів у Запорізькій області.

За словами генерального директора Державної організації «Регіональний фонд підтримки підприємництва в Запорізькій області» Володимира Степаненка, спільно з контролюючими та правоохоронними органами, а також органами влади, фонд повинен проводити семінари для суб’єктів підприємницької діяльності, в тому числі  щодо  змін у законодавстві. За дев’ять місяців поточного року в області відбулося 63 таких семінари, переважна більшість стосувалась податкового законодавства та інституту праці.

- У середині вересня вступив в силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів», але жодного семінару з даної теми ще не відбулося. В наших планах – провести його протягом найближчих двох тижнів, - зазначив Володимир Степаненко.

За словами підприємців, через те, що вони не ознайомлені зі змінами, які передбачає цей закон, вони не знають, яким чином мають проводитися перевірки. Згідно з законом, його дотримання контролюють шість структур, але проблеми почали виникати тільки з однією, а саме - з інспекцією з питань захисту прав споживачів у Запорізькій області.

- Нас, підприємців, дуже цікавить, яким чином контролюючі та правоохоронні органи будуть контролювати виконання закону. Хоча перевірки ще  мають проводитися,   нам  не були надані жодні роз’яснення щодо  змін у законодавстві, ми отримуємо дзвінки від підприємців про те, що перевірки з даного питання розпочалися, і заплющити очі на наявні недоліки пропонується незаконним шляхом. Такі пропозиції надходять лише від інспекції з питань захисту прав споживачів у Запорізькій області. До того ж, інспектори приходять до суб’єктів підприємницької діяльності без будь-яких документів та розпоряджень і переконують, що для перевірки їм достатньо лише посвідчення, - повідомила голова правління Запорізької міської громадської організації «Професійна спілка підприємців» Таїсія Мельниченко.

Петро Гончарук запевнив підприємців: якщо вони зіткнулися з фактами порушення законодавства з боку представників органів влади, правоохоронних чи контролюючих органів, це необхідно фіксувати та повідомляти про них в облдержадміністрацію.

- Ми, як представники обласної виконавчої влади, повинні спиратися на факти. Тож у мене велике прохання до всіх суб’єктів підприємницької діяльності: про всі порушення повідомляйте нам, пишіть звернення, і тоді ми зможемо втручатися, - підкреслив Петро Гончарук.

В.о. начальника інспекції з питань захисту прав споживачів у Запорізькій області Леонід Собакар, у свою чергу, переконує, що жодної перевірки щодо прийнятих змін у галузі реклами не було. Крім того, посадовець зазначає, що цього тижня в Запоріжжі проводяться семінари, присвячені роз’ясненню внесених змін до законодавства, хоча самі підприємці про них не знають.

За підсумками засідання  прийнято рішення відправити до інспекції два запити. Перший – стосовно права інспекторів проводити перевірки на основі лише посвідчення, без наявності відповідних розпоряджень щодо планових або позапланових перевірок, другий – щодо семінарів, які начебто проводились та будуть проводитися найближчим часом із зазначенням дати, часу та місця їх проведення.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят